Inför Stockholm Pride inledde dragstjärnan och Drag Race Sverige-deltagaren Imaa Queen ett samarbete med Regnbågsfonden och 7Eleven. Imaa filmades när hon i drag gick runt på stan och ställde frågor som ”vilket år blev äktenskapet könsneutralt?” till ”tycker du att Pride är viktigt?” till ett tjugotal personer. Klippen lades sedan ut i 7Elevens sociala kanaler.

Trots många fina kommentarer fick Imaa ta emot hat och hot både i kommentarsfält och i DM:s. Vissa direkta dödshot med GIF:ar med automatvapen och meddelanden som ”Hej din äckliga transa hoppas du mår skit ta självmord äckel missbildade fittunge inavel gånger 6000”, ”Så fucking missbildad” och ”Men gå och dö faan jävla äckel” och ”Ärlig människa man vet att hans föräldrar inte älskar han”.

– Jag har inte upplevt så mycket hat tidigare och var inte beredd på så extrema åsikter när jag hoppade på det här samarbetet. berättar Imaa för QX.
–  Sättet de tar ut sitt hat på är extremt när det är maskerat i sociala medier. Men i vissa fall kan man se vilka som döljer sig bakom profilerna, vilket jag tycker är så konstigt, att man står för det här offentligt? Många är också väldigt icke-pålästa och blandar ihop drag och trans på ett förvirrande sätt.

Imaa Queen har under många år rört sig i full drag på stan och exempelvis åkt kollektivtrafik på väg till olika gig och hon har varit förskonad hotfulla situationer.
– Men man får alltid vara beredd och ha koll på sin omgivning. Det här gjorde inte mig mer rädd, snarare arg och besviken. Jag fick också upp ögonen hur viktigt det är att vi gör samarbeten med stora företag utanför HBTQ+bubblan. Vi måste nå ut bredare och fortsätta att utbilda och synliggöra.

Imaa upplever att 7Eleven gett henne bra stöd genom detta och har modererat i kommentarsfälten och tagit bort samt anmält kommentarer vid behov. Både Imaa och 7Eleven har dolt kommentarer och blockerat hotfulla användare.

Lennart Schultz
, Marknads- och kommunikationschef för 7-Eleven och Reitan Convenience Sverige, berättar att man ser mycket allvarligt på hat- och hotkommentarerna:
– Vi på 7-Eleven vill vara en röst som bidrar till ett öppnare samhälle och vi är så glada och tacksamma över att ha genomfört det här samarbetet med Imaa. Dessvärre stärker detta undersökningen och rapporten Alltid Öppna som vi har gjort tillsammans med Regnbågsfonden, som visar på en ökad oro över HBTQ+-personers rättigheter i Sverige. 

Påverkar detta 7Elevens framtida tankar om eventuella framtida arbeten kring Pride?
– Vi kommer fortsätta vara en röst som bidrar till ett mer inkluderande samhälle. Om något så har detta snarare stärkt vår vilja att fortsätta stå upp för allas rätt att få vara den man är och älska den man vill.

Imaa har samlat skärmdumpar för att ha som bevis för eventuell polisanmälan.
– Jag blir mörkrädd när jag läser alla kommentarer, men jag kommer att fortsätta att slåss för rätten att vara den jag är. Och att ge hat tillbaka gynnar ingen. Det är inte så vi vinner detta.

Vad händer nu?
– Kampen fortsätter. Det är galet att folk tycker det är löjligt att vi diskuterar de här frågorna, för det här är bara bevis på att vi måste fortsätta att kämpa för våra rättigheter och rätten att vara de vi är och älska dem vi vill. För mig förändras ingenting, jag får bara mer energi att brinna. Jag ska snart till Söderhamn och Jönköping Pride, och fortsätter på Mälarpaviljongen. Jag kommer inte att låta mig tystas.