Förra året ville Queers Against Fascism och Rojavakommittéerna uppmärksamma förtrycket mot hbtq+ personer i Turkiet. De tog därför med sig en docka föreställande Turkiets hbtq+ fientliga president Recep Tayyip Erdoğan hållande en Prideflagga till paraden – något som Stockholm Pride inte tyckte ”hör till Pride” och bad grupperna avlägsna sig, rapporterar Ekot.

Nu har årets alternativa Pride, Reclaim Pride, bjudit in hbtq+- och människorättsaktivisterna Mus och Can, från Istanbul Pride, för att arrangera två evenemang.
– Vi kände att Stockholm Pride slängde turkiska och kurdiska hbtq+-personer under bussen. Vi försöker skapa en plattform där vi kan uttrycka våra röster utan censur, men att bli stoppade av en organisation som borde vara på vår sida är ett stort svek. Därför känns det extra angeläget att nu lyfta deras röster, säger Anna-Leena bakom den alternativa Pridefestivalen.

QX möter upp gänget på ett café på söder. Mus presenterar sig själv som en ”professionell aktivist”. I flera år har han arbetat med mänskliga rättigheter, inklusive flyktingrättigheter och ungdomsrättigheter. Can är aktiv inom Istanbul- och Trans- pridemarsch kommittéerna.

Hur reagerade ni på Stockholm Prides bemötande av Erdoğankritiken förra året?
–Det var väldigt frustrerande, men Queers Against Fascism kontaktade oss direkt. De frågade vad de kunde göra och bad oss om ett uttalande – som de sedan läste upp. Det känns fint att det fortfarande finns grupper som arbetar intersektionellt, säger Can och fortsätter:
– Sedan har Stockholm Pride så mycket pengar och bryr sig ändå inte om att bjuda in oss eller andra från Mellanöstern. Vi har ingen sponsring från företag, regeringar eller ambassader. Att ignorera oss på det här sättet visar på en brist på solidaritet och förståelse för de utmaningar vi står inför.

”Det har blivit farligare på gatorna”

Sedan 2015 har Prideparaden förbjudits i Turkiet, men trots det samlas tusentals människor varje år för att demonstrera för hbtq+ rättigheter. Polisen ingriper rutinmässigt och våldsamt mot demonstranterna och 2022 spärrades området av och 373 personer greps.
– Men trots förbuden fortsätter vi att organisera oss. Vi har haft över 16 Pridemarscher runtom i hela Turkiet, även om de flesta har förbjudits. Vi hittar alltid sätt att träffas och stödja varandra. Vi använder sociala medier och privata nätverk för att sprida information och mobilisera folk, säger Can.

Erdoğan har varit vid makten i Turkiet sedan 2003 och under hans styre har situationen för hbtq+-personer gradvis försämrats. Mus berättar att Erdoğan tidigare uttalat stöd för regnbågsrättigheter, men sedan 2020 har han blivit mer fientlig och använder nu hbtq+-personer som en ”slagpåse” i politiska konflikter.
– Det är ett sätt för honom att samla stöd från konservativa och religiösa grupper. Han har systematiskt demoniserat oss för att avleda uppmärksamheten från andra problem i landet, säger Mus.

Folk ropar slagord bredvid turkiska poliser under hbtq+-Pridemarschen i Istanbul, Turkiet, söndagen den 26 juni 2022. Dussintals personer greps i centrala Istanbul på söndagen efter att stadsmyndigheterna förbjudit en hbtq+-Pridemarsch, uppgav arrangörerna.

”Vi vet att våra rättigheter aldrig kommer att serveras på ett silverfat”

Mus och Can berättar att det ”det har blivit farligare på gatorna” sedan presidenten kom till makten.
– Sedan Erdoğan började stödja de religiösa myndigheterna har antalet fysiska attacker ökat mot hbtq+-personer. Vi är nu ständigt på vår vakt och måste vara försiktiga med var vi går och vem vi umgås med, säger Mus.

Aktivisterna beskriver Prideveckan i Istanbul som väldigt politisk.
– Vi har diskussioner, filmvisningar, paneler och seminarier under våra Prideveckor. Det är alltid en kamp att genomföra dessa evenemang eftersom de ofta förbjuds av myndigheterna. Vi måste vara kreativa och hitta nya sätt att nå ut till människor, säger Can.

Situationen för hbtq+-personer i Turkiet är svår, med många som arresteras, deporteras och mördas.
– Många av våra vänner måste flytta till Europa eftersom det är för svårt att leva i Turkiet, säger Mus och fortsätter:
–  Vi är alltid politiska – alltid arga. Vi förhandlar inte med regeringen eller våra mördare. Vi vet att våra rättigheter aldrig kommer att serveras på ett silverfat – vi måste kämpa för dem varje dag.

Hur kan personer från andra länder hjälpa hbtq+ personer i Turkiet och bli mer informerade om vad det är som pågår?
– Följ Istanbul Pride på Instagram och Twitter. Men framförallt – fråga hur vi mår. Det kan göra stor skillnad. Det handlar inte bara om att visa stöd en gång om året under Pridemånaden, utan om att vara en allierad året runt, säger Mus.
– Ju mer människor vet om vår kamp, desto starkare blir vår röst, avslutar Can.

Stockholm Prides ordförande känner sig felciterad

I ett klipp från P1 Morgon i Sveriges Radio uttrycker Stockholm Prides ordförande att han känner sig felciterad av Ekot i inslaget – där det framstod som om han menade att dockan ”inte hör hemma” i paraden. Han menar istället att hans kommentar egentligen gällde de PKK-flaggor som också förekom i samma parad.