En dag när Kevin Hultgårdh, 33, från Örebro, och hans pojkvän var bortresta lämnade de undantagsvis nyckeln till en hantverkare som skulle byta kompressorn i deras kylskåp. Vanligtvis nekar de hantverkare att använda nyckel på grund av att de har hemlarm och hund.
– Normalt sett har vi alltid sagt nej till att de får använda nyckel till min bostad, säger Kevin till QX.

När Kevin senare kollade genom sitt kameramaterialet från övervakningskameran fick han en chock. Han såg hur hantverkaren fotograferade regnbågsrelaterade föremål i deras hem, som ett prideklistermärke, kondomer på ett glasbord och en blomma med en prideflagga i, något som NA var först att rapportera om.
– Till en början tänkte jag vad fan gör han… jag tyckte det mest var en rolig grej. Gör han narr av oss eller tror att han kommit till värsta gay swingers-lägenheten?

Bilder från övervakningsfilmen som visar hur hantverkaren tar foton på Kevins regnbågsprylar.

”Det kan ju vara en extrem dumpen-grupp”

Efter att ha diskuterat händelsen med en vän, insåg Kevin att det kunde vara allvarligare än han först trott. Han blev orolig att hantverkaren kunde vara kopplad till extremistiska grupper som aktivt söker upp och misshandlar hbtq+ personer.
– Då väcktes det en oro, säger Kevin.

Kevin kontaktade polisen och fastighetsbolaget han hyr lägenheten av. Polisen upprättade en anmälan och undersöker nu om hantverkaren har kopplingar till hbtq-fientliga nätverk eller andra extremistgrupper.

”Jag tittar mig över axeln”

Efter händelsen har Kevin vidtagit flera försiktighetsåtgärder för att känna sig tryggare. Han ser alltid till att dörrar och fönster är noggrant låsta, använder larmet även när han sover och tar med sig hunden när han lämnar hemmet.
– Jag tittar mig mer över axeln. Jag har gjort en research på den här reparatören, om han har någon koppling till något hbtq-fientligt nätverk, men inte hittat något än.

Kevin Hultgårdh

Kevin beslutade att gå ut i media för att öka medvetenheten om att sådana händelser kan drabba vem som helst.
– Det här förekommer, och oavsett om man är inom hbtq+ själv eller inte så berörs alla av det.

Han betonar att händelsen varit mycket integritetskränkande och vill uppmana andra att vara försiktiga. Kevin studerar till snickare och för honom har händelsen inneburit en ”törn i förtroendet” gentemot hela hantverkarbranschen.

VD:n för företaget som hantverkaren jobbar på har kontaktat Kevin för att personligen framföra en ursäkt.
– Han uttryckte sin djupaste beklagan över det inträffade och underströk att företaget på intet sätt står bakom detta. Det strider mot deras värderingar och policy. Han sa även att alla på företaget är mycket berörda av händelsen och detta kommer att vara en stående punkt på deras fredagsmöten framöver.

Efter samråd har det beslutats att medarbetaren ska avsluta sin anställning efter augusti månad.