Många av årets Pridedeltagare väljer att inte fira Pride som föreningen Stockholm Pride anordnar – eftersom de anser att evenemanget har blivit alltför kommersiellt och att det tillåter företag att ägna sig åt pinkwashing.

Konflikten nådde sin kulmen i början av juli när gruppen Queers for Palestine fick beskedet att de inte fick använda sitt namn på sitt pride-ekipage. Prideledningen föreslog istället att de kunde kalla sig Solidarity with Queer of Palestine, eftersom de ansåg att det ursprungliga namnet saknade tillräcklig hbtq+-koppling.

Samuel Girma, kulturarbetare, pappa, aktivist och medlem i Queers Against Fascism, har reagerat starkt på detta beslut. Han är en av medarrangörerna bakom Reclaim Pride, ett nytt evenemang som syftar till att återta Priderörelsens politiska och inkluderande rötter.
– Reclaim Pride tillkom för att många queers kände att det var dags att göra något åt det kommersiella och opolitiska som Stockholm Pride har blivit. Det är inte en motreaktion till Stockholm Pride, utan snarare en hyllning till den queera solidariteten som alltid har förenat sig med olika kamper. Vi vet vår historia, och där ligger vår styrka – vi låter oss inte köpas ut eller vaggas in i falska rosatvättade jippon, säger han och fortsätter:
– Reclaim Pride är ett nätverk med många eldsjälar som skapar rum och plattformar för queera antifascister och som har sin grund i den queera kampens anda och löfte om kollektiv befrielse.

Han betonar att den queera solidariteten aldrig kan ”kompromissas eller pinkwashas” för vare sig sponsorers eller staters skull.
– Vi har ett gediget program och hoppas att vi under dagarna ska känna hopp, gemenskap och minnas att Pride är politiskt. Ingen är fri förrän alla är fria. Din och min frihet kan aldrig kopplas bort från till exempel Palestinas frihet, som vi också lyfter i vårt program.

Hur kändes det när ni fick beskedet att ni inte får använda namnet ”Queers for Palestine” på ert pride-ekipage?
– Det kändes som censur, och man bör ställa sig frågan vart gränsen går. Det är en farlig riktning som föreningen tar med detta ställningstagande. Men vi är också vana vid att bli bemötta så här av Stockholm Pride. Idag är det vi, de queera antifascisterna, som Stockholm Pride går emot – vilka blir nästa?

Vad var deras motivering?
– Att vårt ekipage ”saknade queer koppling”. Jag skrattade faktiskt. Det är inte som om de inte känner till vårt arbete och vår aktivism. När man heter Queers for Palestine… undrar om de frågade Nordea eller Friskis och Svettis om deras queera koppling?

Har ni haft kontakt med Stockholm Pride efteråt och efter all kritik?
– Nej, endast via mailväxlingar. Men vi vet också från tidigare erfarenheter, som Erdogankritiken vi förde förra året, att föreningen Stockholm Pride gärna skriver om historien i realtid.

Vad tycker du om Stockholm Pride nu?
– Jag känner som memen med två gullande par med texten: ”This Could Be Us But You Playin'”. Vi kunde ha haft det bra men ni valde företagen, ni slängde queera i Turkiet och Kurdistan under bussen, men ni är helt okej med att ha typ KD som röstade mot transpersoners existens. Verkligen?

Vad har ni fått för respons på era initiativ?
– Det queera communityt har längtat efter Reclaim Pride. Det märks inte minst i programmet som är helt och hållet sammansatt av vårt open call. Hurra!

Vad tycker du är viktigast att kämpa för under årets Pride?
– Som alltid våra transsyskons rättigheter. Året som gått har visat hur den transfoba debatten och dess språk går hand i hand med fascismen. Trots den nya könslagen är det mycket kvar att kämpa för. Och Palestinas kamp. Många queers har gått under parollen Queers for Palestine under demonstrationerna som äger rum veckovis i Stockholm, och vi fortsätter även under Pride.

Vad står det på ditt plakat i år?
– Queer as in Free Palestine.

I ett mejl till QX skriver Stockholm Pride att de vill bemöta detta: ”Årets ändring berör inte ekipagets namn. De är anmälda som ”Queer Solidarity”, det har vi ej haft synpunkter på, utan det är i beskrivningen av ekipaget vi önskade tydligare hbtq+koppling. I beskrivningen har ”Queers for Palestine” ändrats till ”Solidarity with queers of Palestine”. Detta ekipage är ett av flera där vi haft dialog om förtydligande. Ekipagets deltagande har ej varit ifrågasatt.