Den 6 juli tågade tusentals människor från Stadsbiblioteket till Folkets Park för att fira Malmö Pride. Paret Ellen och Rasmus Wright var på plats för att representera hbtq+ judar i staden. Men strax efter paraden blev de attackerade på Amiralsgatan, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om. Gärningsmännen skrek skällsord efter dem som ”jävla bögar” och försökte rycka ifrån dem den israeliska flaggan.
På lördag är det dags för Stockholms Prideparad och Polismyndigheten bedömer säkerhetsläget som förhöjt.
– Vi har ett antal olika krig i världen som vi följer upp väldigt noga, däribland den mellan Hamas och Israel. Och de här konflikterna sprider sig ju något, säger en representant från Polismyndigheten.
–Prideparaden är en komplex händelse eftersom firandet omfattar hela staden och vi kan inte vara överallt samtidigt. Vi gör prioriteringar baserat på våra säkerhetsbedömningar och följer läget kontinuerligt.
Men säkerhetsläget stoppar inte Mathilda Stenman och Army of Lovers-artisten Jean-Pierre Barda som står bakom initiativet Queers of Israel som kommer att delta i paraden. För att finansiera sin medverkan har de startat en insamling för att täcka kostnader för lastbil, ljudanläggning och anlitandet av ett privat säkerhetsföretag. Eventuellt överskott kommer att doneras till ett israeliskt hbtq-organ som hjälper palestinska hbtq-personer som flytt Gaza eller Västbanken.
– Sedan den 7 oktober förra året har livet för hbtq-judar i Sverige förändrats. Många undviker numera hbtq-sammanhang eftersom vi ofta avkrävs ett personligt ansvar för en geopolitisk konflikt vi inte har något inflytande över, säger hon och fortsätter:
– Tyvärr är judar extra utsatta för säkerhetshot. Senast i slutet av maj rapporterade Säpo att Iran riktar in sig på judiska och israeliska mål i Sverige. Det är något vi måste ta på allvar. Därför är även extra säkerhet prioriterad.
Jean-Pierre berättar att det finns ”ett visst obehag” inför paraden men att han känner ett starkt ansvar att stå upp för hbtq+ judar i Sverige och i Israel samt deras rättigheter.
– I Israel finns ett fantastiskt gayliv som det israeliska hbtq-communityt kämpat sig till genom åren. Den mångfald som finns i den israeliska regnbågsfamiljen är hoppingivande för hela regionens hbtq-personer – det är en salig blandning av araber, kristna, muslimer och judar. På samma sätt hoppas jag att det ska vara i paraden i Stockholm, och där hör Queers of Israel hemma.
Under Malmö Pride attackerades en grupp judiska deltagare. Känner ni en rädsla inför att gå Stockholms Prideparad?
– Vi har vidtagit åtgärder för att det ska vara så säkert som möjligt, men såklart kan vi aldrig vara 100 procent säkra. För mig är det farligare om judar gömmer sig och låter sig tystas. Vi är en självklar del av communityt och precis som alla andra delar av regnbågsfamiljen är det viktigt att vi syns, säger Mathilda.
”Vi är för Israels existens – inte nödvändigtvis Israels regering”
Den ökade antisemitismen har fått många judar att vidta försiktighetsåtgärder i vardagen, berättar Mathilda.
– Många av oss döljer vår judiska identitet – en identitet vi tidigare känt att vi kan vara öppna med och stolta över. Jag har blivit mer säkerhetsmedveten. Jag har tagit av min son alla judiska symboler och undviker vissa platser. Det är tyvärr inte bara i offentliga sammanhang utan även inom hbtq-communityt som vi känt oss otrygga.
Flera av Mathilda och Jean-Pierres judiska vänner har sagt att de vill lämna Sverige.
– Det känns inte tryggt här och många är faktiskt rädda. Istället för att gömma oss vill vi visa att vi är stolta över att vara hbtq-judar och sionister. Vi är för Israels existens – inte nödvändigtvis Israels regering, säger Mathilda och Jean-Pierre fortsätter:
– Just otryggheten är det som sticker ut. Jag vägrar att ta av mig min davidsstjärna, men jag är betydligt mer vaksam än tidigare. Jag har liksom alla andra judar hållits ansvarig civila som dött i Gaza i kriget mot Hamas. Tyvärr har det gjort att jag har förlorat vänner, eller rättare sagt vad jag trodde var vänner i hbtq-communityt. Å andra sidan har jag vänner som har råkat ut för betydligt värre saker än förlorad vänskap, som konkret våld eller hot.
Hur säkert är det att bära judiska/israeliska symboler under paraden?
– Alla har rätt att bära de symboler de vill. Vi strävar efter att genomföra en trygg och säker Prideparad som är tolerant och glädjefylld, säger Polismyndigheten.
Stockholm Prides ordförande Michael Budryk, berättar att de inte ger några ”särskilda råd till specifika grupper” utan har allmänna råd till alla grupper och ekipage.
– Vi rekommenderar att ha kontakt med och följa information som skickas ut från de ansvariga för det ekipage en planerar att gå med, att följa de ordningsregler som gäller, och att vara uppmärksam på sin omgivning. Vi har volontärer längs hela paradvägen som det går bra att kontakta när som helst under paradens gång, så säkerställer de att rätt resurs anropas, t.ex. polis vid behov.
Mathilda och Jean-Pierre – varför är det viktigt för er att gå paraden?
– Vi värderar demokrati, mänskliga rättigheter och hbtq-rättigheter högt. Israel är det enda landet i Mellanöstern där vi kan leva öppet som både homosexuella och judar. För oss är det viktigt att fira samtidigt som vi tar oss friheten att öppet stå upp för oss själva i Sverige. Sionistiska hbtq-judar är en del av hbtq-communityts mångfald. Varför skulle vi inte gå i paraden?
Uppdaterad 2024-11-21