I Försvarsmaktens senaste Pridekampanj har de ändrat den militära sägningen ”Vi kommer kämpa till siste man” till ”Vi kommer kämpa till siste hen”.

– Försvarsmakten har länge arbetat för att främja mångfald och inkludering. Denna kampanj är ett ytterligare steg i att visa på hur viktigt det är att påminna om allas lika värde. Vi tror att mångfald stärker vårt försvar och gör oss bättre rustade att möta framtiden, säger Johan Landeström, marknadschef på Försvarsmakten, i ett pressmeddelande.

Men på Instagram möts kampanjen av hatkommentarer. ”Tror ni missade en viktigare flagga”, skriver någon varpå Försvarsmakten svarar: ”Den svenska flaggan försvarar vi 365 dagar om året. Försvarsmakten har valt att delta i Pride för att visa på att vi står upp för vår värdegrund och värnar alla människors lika värde och rättigheter”.

Någon annan skriver: ”Hur är det försvarsmaktens uppgift att bedriva politiska frågor? Lägg av med vänster-tramset och se till att rusta upp Sveriges försvar med soldater som faktiskt har kapacitet att försvara landet”. Försvarsmakten svarar: ”När vi uppmärksammar Pride kommunicerar vi Försvarsmaktens värderingar och verksamhetsidé. Vi försvarar alla människor oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Vi växer och rustar upp samtidigt som vi värnar om alla människors lika värde och rättigheter.”

En annan skriver att myndigheten borde lägga ned allt ”woketrams”. ”Vi anser att det är på tiden att tiderna förändras”, svarar Försvarsmakten.

Vissa hoppar även på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning: ”Dags att sparka pr ansvarige”.

Men inlägget har även fått stöttning: ”Kommentarerna visar komiskt nog varför dessa inlägg är viktiga”, skriver någon. En annan skriver: ”Massa kränkta gubbar och småpojkar i kommentarerna, det är pga er som Pride behövs”.

Under Prideveckan 2024 kommer kampanjen att vara synlig genom utomhusreklam, sociala medier och tryckt material. Under Stockholm Pride kommer Försvarsmakten också att vara på plats med olika aktiviteter och samtal för att stötta regnbågscommunityt.