En ny undersökning från RFSL och säkerhetsföretaget Verisure visar på en oroande klyfta i trygghetsupplevelsen bland hbtq+ personer jämfört med den övriga befolkningen. Resultaten visar att en tredjedel av hbtq+ personer känner sig mindre trygga när polis och väktare är i närheten, i kontrast till nästan 8 av 10 svenskar som känner sig tryggare med uniformerad närvaro på allmän plats.

Undersökningen, som genomfördes av Demoskop , avslöjar att bara 53 procent av hbtq+ personerna upplever ökad trygghet vid polis- och väktarnärvaro, medan 32 procent känner sig mer osäkra. Detta är tre gånger fler än bland den allmänna befolkningen. Dessutom är hbtq+ personer betydligt mer skeptiska till kameraövervakning, där endast 20,5 procent anser att det är en bra idé, jämfört med 54 procent av allmänheten.

Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL, menar att dessa siffror kräver omedelbara åtgärder.
– Sverige behöver vara ett tryggt land för alla. Oavsett vilka vi är. Hbtq+ personer känner sig idag mindre trygga än befolkningen i stort på flera områden, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vår mätning visar på ett otroligt lågt förtroende för rättsväsendet bland hbtq+ personer. Det är siffror som måste tas på allvar. Nu krävs krafttag. RFSL föreslår att diskrimineringslagen ändras så att polis och väktare omfattas fullt ut av den. Vi vill också se striktare lämplighetskrav för väktare och att regeringen initierar en omfattande satsning för ökad hbtqi-kompetens inom rättsväsendet.

Undersökningen avslöjar också att medan 32 procent av svenskarna känner sig helt trygga i sitt område, är det bara 18,6 procent av hbtq+ personerna som har samma känsla. Bland hbtq+ personer har 45 procent upplevt att de inte blivit bra bemötta vid kontakt med rättsväsendet.