Under invigningen av Pride House höll människorättsaktivisten Sara Mohammad från Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) ett tal. Även Stockholms Prides viceordförande Vera-Linn Lanängen medverkade samt Stockholm stads biträdande finansborgarråd Anders Österberg samt företrädare för Strawberry, värden för Pride House.

Pride House är navet för workshops, författarsamtal, debatter och färgglada vernissager. QX tar ett snack med de förväntansfulla besökarna.

Helena Berglund på Pride House.

Helena Berglund, 60, Stockholm.

Vad gör du här på Pride House idag?
– Just nu förbereder jag mig för fullt. Jag är ordförande för FPES (Full Personality Expression Sweden). Det är en förening för transpersoner och vi kommer att hålla i massa olika projekt under veckan.

Brukar du fira Pride?
– Jag har inte alltid firat Pride då jag kom ut väldigt sent i livet. Det här är mitt sjunde Pride.

Har du ett favorit Prideminne? 
– Bästa minnet var första tåget jag gick samma år som jag kom ut. Då hade jag träffat många människor inom communityt men det var först under paraden som jag insåg att jag hade gjort intryck. Jag kände mig helt innesluten i en fantastisk gemenskap.

Finns det några föreläsningar eller seminarier som lockar extra mycket?
– För mig är det transfrågan med någon vinkel – som flyktingfrågan, arbetsmarknad eller vårdfrågan. Men det gäller att hamna i sammanhang som inte bara gör en arg och ledsen utan även något som gör att man ser fram emot framtiden.

Blir det även parad för dig?
– Absolut. Jag brukar gå runt och prata med människor och ge high fives (skrattar).

Moa Rönngren på Pride House.

Moa Rönngren, 36, Västerås.

Vad gör du på Pride House idag?
– Jag är här idag för att det är invigning. Senare i veckan är jag volontär i parken, men idag är jag här för att titta på konsten, lyssna på föreläsningar och träffa folk.

Brukar du fira Pride?
– Ja, både Stockholm Pride och Västerås Pride. Jag vill ta tillvara på alla regnbågstillfällen!

Har du ett favorit Prideminne? 
– Inget specifikt men det roligaste med Pride enligt mig är att få träffa likasinnade människor. Det är så fint att träffa folk som kan blomma ut och vara den dem är under veckan utan att det är några konstigheter.

Finns det några föreläsningar eller seminarier som lockar extra mycket?
Queer konst kommen ur ADHD kaos och Doktorandtjänst i utbyte mot ångrad sexualitet.

Blir det även parad för dig?
– Tyvärr inte! Jag jobbar på scenen under paraden, men annars hade jag gärna gått den.

Loke Margothsdotter på Pride House.

Loke Margothsdotter, 51, Knivsta.

Vad gör du på Pride House idag?

– Så ofta jag har möjlighet att ta ledigt från jobbet den här veckan så gör jag det. Jag inleder min semester med det här. Jag är själv hbtq+ men jag tycker att alla med minsta samhällsintresse borde vara här. Men tyvärr, alla är ju inte sådana.  Pride House är en perfekt blandning mellan allvar och fest.

Brukar du fira Pride?
– Fira… hm. Jag har slutat sätta mitt ljus under en skäppa. När jag kom ut tänkte jag ”nu kör jag”, sen får folk gilla läget eller inte göra det. Det är inte mitt problem – jag är jag!

Har du ett favorit Prideminne? 
– Första gången jag var på Pride i Kungsan. Det var för ungefär tio år sedan. Det var så befriande och sedan dess har jag dykt upp på varje Pride. Det är skönt att få vara majoritet någonstans!

Finns det några föreläsningar eller seminarier som lockar extra mycket?
– Jag kommer att titta igenom allt. Men tyvärr, så krockar väldigt mycket intressant. Man kan inte alltid få som man vill (skrattar).

Blir det även parad för dig?
– Jag brukar inte gå i paraden men jag åker alltid in och tittar.