Finansbranschen upplevs ofta som konservativ, men nätverket Proud in Finance (PiF) har som mål att tillsammans arbeta för att ändra på detta. Under seminariet på Pride House deltar representanter från hbtq+ nätverken på Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB för att diskutera hur de arbetar med frågor rörande hbtq+.

Vi tog ett snack med Kristofer Engman, en av grundarna av Proud at SEB och en nyckelfigur i PiF.
– Vi vill bryta fördomar om finansbranschen och de förutfattade meningarna att det är en plats där man inte kan vara öppen med sin sexualitet eller könsidentitet, vare sig som anställd eller kund.

Hur är det egentligen att vara hbtq+ inom finansvärlden? 
– När jag började för sju år sedan som nyutexaminerad och runt 20 år gammal var jag nervös över att komma ut som gay på banken, men jag blev överraskad över hur bra responsen var och det stora stöd jag fick från mina chefer, säger Kristofer och fortsätter:
– Även om det finns en bild av att det är svårt att vara öppen hbtq+ person i denna bransch, har jag upplevt hög acceptans och en vilja att stötta från medarbetare, chefer och ledningen.

Hur kom ni på idén att skapa nätverket?
 – Det började för ungefär två år sedan när jag var med och startade Proud at SEB. Då arbetade vi internt med att öka medvetenheten om hbtq+ frågor inom banken. Efter ett tag kände jag att vi behövde mer erfarenhet och insikt för att gå vidare. Jag kontaktade personer från andra banker och vi började träffas över lunch för att diskutera hur vi kunde lära av varandra, säger Kristofer och fortsätter:
– Det visade sig vara väldigt värdefullt och vi insåg att det skulle vara bra att samarbeta för att kunna skapa förändring på en större skala. Målet är att hjälpa varandra att arbeta med hbtq+ frågor samt att skapa fler mötesplatser och se till att ingen känner sig ensam.  Även om min erfarenhet har varit bra vet jag dock att det finns en hel del kvar att göra i finansbranschen och därför vi vill tillsammans inom PiF jobba för att lyfta de här frågorna och ytterligare främja inkludering och mångfald.

Kristofer berättar att responsen har varit överväldigande positiv.
– Många är intresserade och vill vara en del av gemenskapen. Vi vill öppna upp för fler företag för att sprida konceptet och verka i ett större forum. Det är också många som är glada över att få träffa andra hbtq+ personer från olika banker och dela erfarenheter.

Panelsamtalet på Pride House blir nätverkets första officiella event under Stockholm Pride. Kristofer och de andra representanterna på PiF hoppas på en engagerad publik och ser fram emot framtida samarbeten och initiativ.

Tid: Tisdagen den 30 juli 12:00–12:45
Plats: Pride House, C1+2 (Plan 2), Clarion Hotel Sign, Östra, Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm, T-Centralen.