Enligt en Sifo-undersökning som genomförts av 7-Eleven och Regnbågsfonden, är en tredjedel av svenskarna och nästan hälften av svenska kvinnor oroade över att hbtq+ personers rättigheter i Sverige kan komma att utvecklas negativt i Sverige.

Aaron Kroon, styrelseledamot på Regnbågsfonden, pekar på extremhögerns framgångar i Europa som en möjlig orsak till denna oro.
– Svenskarnas oro kan förklaras av de högerströmningar som fått fäste i flera europeiska länder, särskilt efter extremhögerns framgångar i Europa. Många av dessa partier har åsikter om hbtq+personer som är främmande för de flesta av oss i Sverige. Risken är att dessa strömningar kan komma att påverka det politiska klimatet i hela EU och därmed försämra hbtq+ personers rättigheter i Europa, säger Aaron i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vi arbetar kontinuerligt med olika projekt för att globalt främja HBTQ+-personers rättigheter. Vi ser stora framsteg i vissa länder, men också att utvecklingen går åt fel håll i andra, exempelvis i Uganda, Italien och Georgien.

Undersökningen visar också att 97 procent av svenskarna är medvetna om att hbtq+ personer ofta saknar grundläggande rättigheter i andra delar av världen. Många önskar att Sverige ska agera genom EU för att sätta press på dessa länder.

För att stötta Regnbågsfondens viktiga arbete för hbtq+ personers rättigheter i världen kommer 7-Eleven Sverige att under 2024 donera 2 kronor för varje såld liten bryggkaffe under West Pride, Malmö Pride och Stockholm Pride till organisationen.

– På 7-Eleven vill vi vara en röst som bidrar till ett öppnare samhälle i dessa viktiga frågor, säger Linnea Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige, franchiseägare till 7-Eleven Sverige.