Davita Nassuna kom till Sverige från Uganda i december 2022 som asylsökande. Hon hade suttit fängslad på grund av sin sexuella läggning, men lyckades muta sig ut ur fängelset och fly landet. Nu har Migrationsverket och migrationsdomstolen beslutat att hon ska utvisas till Uganda – trots att hon är lesbisk och gift med en kvinna, något som QX var först med att rapportera om. 

Tidigare den här månaden fick QX ett mejl från Davitas fru Ebba Westin som berättade att ”det känns oerhört diskriminerande både mot min fru att de nekar henne sin sexuella läggning och därmed också min”.

Om Davita skickas tillbaka till Uganda, ett land som är livsfarligt för hbtqi+ personer med en av världens strängaste antigay-lagar, riskerar hon fängelse, dödsstraff eller lynchning.
– I migrationsdomstolen satt jag närvarande som Davitas flickvän och skrev ett långt brev, men ändå gör de en bedömning att det inte är trovärdigt att Davita är lesbisk, säger Ebba till QX och fortsätter:
– Vi är oerhört besvikna. Jag som född och uppvuxen svensk känner ett sådant svek från våra myndigheter och rättsväsen.

Nyheten om att Davita skulle utvisas spred sig som en löpeld och i nuläget har runt 26 000 personer skrivit under namninsamlingen.

I ett inlägg på Facebook uppmanar nu Ebba fler att skriva under. ”Migrationsverket och migrationsdomstolen tror inte på att min fru är lesbisk och anser att det är säkert för henne att åka tillbaka till Uganda”, skriver hon och fortsätter: ”Om mitt livs kärlek Davita tvingas lämna Sverige går jag sönder”.

I inlägget delar hon bilder och filmer på henne tillsammans med Davita och skriver: ”Min fru är visst lesbisk! Att påstå annat kan jag inte se som annat än diskriminering, förminskande och berövande av vår mänskliga rättighet att älska varandra i trygghet”.

Parets  största önskan är att Davita ska få stanna i Sverige och starta familj ihop.
–Men vår önskan om att starta familj tillsammans berövar Migrationsverket och migrationsdomstolen oss på, säger Ebba. 

Skriv under namninsamlingen här.