Just nu är alla ögon på vicepresidenten Kamala Harris som förväntas bli Demokraternas nästa presidentkandidat efter att Joe Biden dragit sig ur valet. Men var står Harris egentligen när det kommer till hbtq+ rättigheter?

Kamala Harris föddes den 20 oktober 1964 i Oakland, Kalifornien. Hon växte upp i en familj med två invandrarföräldrar med starkt engagemang i medborgarrättsrörelsen och började tidigt engagera sig i sociala frågor. Harris utbildade sig vid Howard University och Hastings College of Law innan hon inledde sin juridiska karriär 1990.

2003 valdes hon till distriktsåklagare i San Francisco, där hon blev känd för sitt stöd för hbtq+ personer. När San Franciscos f.d. borgmästare, nu Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom förklarade samkönade äktenskap lagligt i staden 2004, var Harris en av de första att viga samkönade par, rapporterar Washington Blade.

2010 valdes Harris med knapp marginal till Kaliforniens justitieminister, som den första kvinnan att inneha posten. Hon vägrade försvara Proposition 8 i federal domstol – en grundlag om att ”enbart giftermål mellan en man och en kvinna är giltiga och erkänns av staten Kalifornien”.

Efter att Proposition 8 avskaffades 2013, vigde Harris det första samkönade paret efter omröstningen.

Som senator och senare som vicepresident har Harris fortsatt driva regnbågskampen framåt. Hon har kämpat mot anti-hbtq+ lagar i konservativa delstater som ”Don’t say gay”-lagen och förbud mot könsbekräftande vård för transungdomar. Harris har också organiserat Pride-firanden och besökt Stonewall Inn i New York.

Under Biden-administrationen har Harris utsett många hbtq+ personer till höga poster, som transportminister Pete Buttigieg och Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre. Hon har också arbetat för att återinföra skyddet för aborträttigheter och varnat för de hot som finns mot hbtq+ rättigheter under en eventuell ny Trump-administration.

Om Kamala Harris vinner valet i november kommer hon att göra historia som den första kvinnliga presidenten i USA. Hon skulle också sannolikt vara den mest regnbågsvänliga presidenten i landet någonsin.
”Pride är patriotism”, skriver hon i ett inlägg på plattformen X och fortsätter: ”Kampen för lika rättigheter är ett uttryck för vår kärlek till vårt land. Vi tror på de grundläggande principerna för denna nation och löftet om frihet, jämlikhet och rättvisa för alla”.