Janne Juul, en av medgrundarna och ansvarig för musikprogrammet, förklarar att Fluid Festival fokuserar helt på kvinnliga och ickebinära artister för att verkligen belysa den skeva könsbalansen inom musikindustrin.
– Vi tror att det är det som krävs för att skapa förändring, säger hon i ett pressmeddelande.

Eva Bøggild, festivalens andra medgrundare, påpekar att det här har varit en het diskussionsfråga i årtionden. Hon berättar att en nyligen sänd DR-dokumentär avslöjade hur musikfestivaler ofta prioriterar manliga artister och att deras ”bortförklaring” ofta är bristen på kvinnliga talanger.

Men Fluid Festival vill bevisa motsatsen genom att presentera enbart kvinnliga och ickebinära artister med kända namn som Lydmor, Freja Kirk, Øyunn, Rikke Bronx, Mai Schaarup och Sweethearts.

Festivalen är gratis och lockar över 20 000 besökare varje år till Frue Plads i Köpenhamn under augusti. Under tre dagar bjuds det på livekonserter, DJ-sets, debatter och föredrag – med bara kvinnor och ickebinära i centrum.
– När de svenska Pridefesterna är över har ni fortfarande chansen att åka till Köpenhamn och uppleva mer Pride i mitten av augusti, säger Ane Nordentoft, presskontakt på festivalen och fortsätter:
– Vi vet att det kommer en del svenskar från Malmö och södra Sverige.

För mer information besök deras hemsida!