Uganda har gjort sig känt som ett världens farligaste länder att vara HBTQI-person i. Sedan ett år tillbaka är det helt förbjudet att vara homosexuell, man kan dömas till livstid fängelse eller i värsta fall dödsstraff. I spåren av den nya lagstiftningen har människorättsorganisationer som Amnesty International rapporterat att samhällsklimatet mot HBTQI-personer i Uganda har hårdnat betydligt. Förutom att de kan dömas till långa fängelsestraff eller döden, har också klimatet i samhället påverkats mycket negativt. HBTQI-personer anges till polisen av grannar, kollegor och bekanta. HBTQI-personer misshandlas och i vissa fall dödas av arga folkmobbar. Den aggressiva hatretoriken från politikernas och kyrkornas sida leder till ett utbrett våld mot HBTQI-personer.

Det är bortom allt tvivel att situationen för HBTQI-personer i Uganda är fullständigt skräckinjagande. Samtidigt fortsätter Sverige att utvisa HBTQI-personer till Uganda. Ett aktuellt fall är lesbiska Davita som både migrationsverket och migrationsdomstolen har beslutat att utvisa, trots att hon är gift med en kvinna i Sverige. Hon har tidigare varit fängslad i Uganda pågrund av sin homosexualitet och i Sverige varit aktiv i två olika HBTQI-organisationer. Migrationsdomstolen har ändå bedömt att det inte är trovärdigt att Davita är lesbisk. Vad ska det krävas för att “bli godkänd” som homosexuell av Sverige? Hur bevisar man sin sexuella läggning?

Dagens lagstiftning tillämpas på ett orimligt sätt av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. RFSL har granskat över 2 000 asylfall under perioden 2012 – 2020. Utredningen visar att rättsprövningen inte är enhetlig eller rättssäker. Två identiska fall kan bedömas helt olika av två domstolar eller olika asylprövningsenheter hos Migrationsverket. Eftersom lagens syfte inte efterlevs i dagens system krävs en lagändring som tydliggör HBTQI-personers rätt till asyl och HBTQI-kompetensen hos handläggarna som jobbar med asylprocessen måste öka.

Sverige ska vara en trygg hamn för HBTQI-flyktingar, situationen som den är nu är helt oacceptabelt. Rättssäkerheten måste kunna garanteras i asylprocesserna. HBT-liberaler vänder sig direkt till Sveriges regering. Migrationsminister Maria Malmer-Stenergard måste agera, och se till att tydliggöra lagstiftningen så att HBTQI-personer som riskerar förföljelse får rätt till asyl i Sverige. Regeringen måste se till att Sverige slutar utvisa HBTQI-personer till Uganda och andra länder där HBTQI-personer riskerar förföljelse. NU!