I en tidigare intervju berättade Krister Fahlstedt om hur han blivit arbetsbefriad från Försvarsmakten utan att ha fått ta del av bakgrunden av beslutet då det är sekretessbelagt.
– Efter 34 år i Försvarsmakten, inklusive ett antal utlandsmissioner, är det givetvis en stor besvikelse, sa han till QX.

Efter arbetsbefrielsen, som han mottog brevledes, publicerade han ett inlägg på Facebook. ”Galenskap är bara förnamnet”, skrev Krister och kommentarsfältet överöstes med hundratals stöttande kommentarer.

Hbtqi+ kämpen, som var den första öppet homosexuella inom Försvarsmakten, har sedan nyheten haft kontakt med facket, Officersförbundet, och representanter för Försvarsmaktsledningen. Nyligen fick han även hem ett brev från myndigheten om olika sekretessförbehåll.
– Nu är alltså även jag belagd med tystnadsplikt i mitt eget personalärende. Försvarsmakten fortsätter gömma sig bakom en mur av sekretess. Galet, säger Krister.

Hur känns det?
– Synnerligen märkligt. Det begränsar ju mina handlingsmöjligheter rejält och det är förmodligen också avsikten om jag tillåter mig att spekulera lite.

Har du fått ta del av anledningen bakom arbetsbefrielse-beslutet?
– Nej, överhuvudtaget inte. I bakgrunden finns en annan hemligstämplad skrivelse som jag inte delgivits. Försvarsmaktens chefsjurist har beslutat att jag kan få se valda delar av den på plats vid Högkvarteret – dock med förbehållet att jag inte får föra uppgifter vidare till någon annan, föra anteckningar eller använda för publicering, säger Krister och fortsätter:
– Vad ska man säga? Oavsett vilket så har jag accepterat upplägget men i skrivande stund har ingen mötestid föreslagits.

Hur har kontakten varit med facket?
– Anmärkningsvärd får man nog säga. Jag upplever faktiskt mer empati och indirekt stöd från enskilda personer i den högsta Förvarsmaktsledningen än från mitt eget fackförbund. Facket bollar frågan internt mellan lokal nivå (arbetsplatsen Högkvarteret) och central nivå (förbundskansliet).

Krister skickar ett utdrag ur ett mail-svar från en av Officersförbundets ombudsmän:
”Även om du inte gillar det har du således för stunden att bara acceptera rådande situation. Med detta meddelas också att kansliet därför inte kommer besvara ev ytterligare mail/sms mm i denna fråga från dig under sommaren.”

Hur mår du just nu?
– Jag försöker hålla mig aktiv och göra saker som jag tycker om. Att sitta hemma och grubbla blir inte särskilt konstruktivt. Min partner brukar säga ’the best is yet to come’ och jag försöker leva enligt den devisen.