I slutet av juni var det dags för Västerås Pride igen. Dickfashion, mest känd för sina normbrytande plagg och smycken, var en av utställarna i parken.
– Vi vill börja med att säga att Västerås Pride blev riktigt lyckat med många fina möten och besökare som uppskattade att vi var där. Och stor eloge till ordförande Lotta Janhager och ledamot William Widfors som arrangerade allt så fint, säger Pontuz Bjelfman, som tillsammans med sin man Mikael Bjelfman driver Dickfashion.

Men tyvärr fick paret även bevittna öppet hat. Till skillnad från Stockholms Pride Park håller Västerås sin park öppen för allmänheten.
– Vem som helst kunde komma in i parken. Några förbipasserande mammor sa till sina barn att ”akta sig för pedofilerna” och ”gå inte nära dem” och pekade in mot parken, berättar Pontuz och fortsätter:
– Ett annat gäng skrek en massa skällsord som ”jävla bögar” och ”kolla på de där bögarna”. Jag har varit öppet gay i 30 år men har aldrig varit med om något liknande innan.

Paret berättar att det var stort fokus på säkerhet och att polisen var närvarande och hade nolltolerans mot homofobi.
– Hade vi berättat om trakasserierna direkt hade polisen agerat.

Trots de negativa händelserna understryker Dickfashion vikten av Pride utanför storstäderna.
– Vissa av mina vänner i Stockholm säger att Pride inte är så viktigt, men det är lätt att säga när man lever i innerstan. Det här visar att Västerås Pride verkligen behövs, säger Pontuz och Mikael fortsätter:
– Det är oerhört viktigt att Pride finns överallt, eftersom det, uppenbarligen, fortfarande finns mycket homofobi runtom i landet.