Grundskolan Frejaskolan i Tynnered, Göteborg, har nyligen blivit hbtqi-diplomerad av West Pride. Det innebär att både elever och lärare har deltagit i ett omfattande utbildningsprogram. Målet är att skapa en handlingsplan för att motverka kränkningar och diskriminering samt främja likabehandling och inkludering.
– Kunskapskraven om värdegrund, antirasism, mänskliga rättigheter, sexualitet, samtycke och relationer är höga för både skolpersonal lärare och elever. Så skolorna är skyldiga att jobba aktivt med frågorna, säger Tasso Stafilidis till QX, verksamhetschef för West Pride och ansvarig för hbtqi-diplomeringen av Frejaskolan.

Efter en intervju med P4-Göteborg som publicerades på Facebook har nyheten fått hundratals kommentarer – mestadels negativa.

Några av hatkommentarerna lyder: ”Ungefär lika korkat som klimatkompensation: Betala pengar till ett privat företag för att framställa sig som god inför andra företag”, ”Skulle inte betala en spänn till sådant dravel”, ”Slöseri med skattebetalarnas pengar! Skydda barnen och ungdomarna från dessa degenererade depraverande perversa filosofier”, ”Pride är en odemokratisk vänsterorganisation!” och ”Sinnessjukdom har blivit det nya normala”.

Andra personer i kommentarerna ställer sig positiva till satsningen. ”Så ska det se ut – bra jobbat!”, ”100 000 kronor är inte alls mycket pengar för att utbilda en hel skola. Väldigt bra för vad man får ut av det. Bättre bemötande, bättre utbildning, elever som mår bättre” och ”Räcker med att läsa detta kommentarsfält för att behöva göra hbtqi+certifiering obligatoriskt för alla skolor och kommunala bolag. Är ju på grund av er detta behövs”.

Även rektor Lena Gustafsson menar att det är väl investerade pengar.
– Det känns underbart och det är goda känslor här på Frejaskolan. Värdegrund och hur man har det i skolan, trygghet och studiero, har med varandra att göra så att man sedan också ska höja skolresultaten. Med värdegrunden, att få vara den man är, är mycket viktigt, säger Lena Gustafsson till P4-Göteborg.

Tasso säger att ”SR vilseleder sina läsare”. 
Jag har arbetat med skolan i över ett år och gjort insatser värda över 500 000 kronor. Frejaskolan har enbart betalat 105 000 kronor. Jag vet inte varför P4-Göteborg medvetet går ut med falska uppgifter som uppenbart provocerat hundratals personer.

Han tycker även att hatet är föga förvånat.
– Alla är inte troll. Det finns ett tydligt ökat hat mot oss och fler som är öppna med sitt hat. Det är fruktansvärt men också ett bevis på att det vi gör behövs. Ett tips till alla hbtqi-hatare är att gå in på Spotify och ta del av West Prides Homofobiterapi helt gratis. Det är en självhjälpsterapi mot homo-, bi- och transfobi, säger Tasso och fortsätter:
– West Prides hbtqi-diplomering ger en bra grund för ett långsiktigt och systematiskt intersektionellt arbete. Varje rektor borde se till att diplomera sin skola.