Hur uppkom idén om en stadsvandring genom Stockholm om sjömännens gömda queera liv?
– Idén föddes från ett föredrag jag höll förra året under Pride på Vrak. Mycket av det jag berättade om har skett i Stockholm vilket gjorde att en stadsvandring kändes som en självklar utveckling, berättar My-Terese Lindberg, ansvarig för stadsvandringen, till QX och fortsätter:
– Sen är det också väldigt viktigt för mig att vara med och bidra under Pride. Därför är fantastiskt roligt att Vrak väljer att göra denna aktivitet gratis.

Vad kan gästerna förvänta sig av er guide?
– På ett lättsamt och informativt sätt kommer jag att leda gästerna genom sjömännens gömda queera historia. Med ett brinnande intresse för hbtqi+ historia så kan jag lova er – ni är i trygga händer.

Hur mycket bortglömd hbtqi+ historia finns egentligen i Stockholm?
– Det finns nog ändå en hel del. När jag pratar med vänner och kollegor så märker jag ofta att många inte känner till vår hbtqi+ historia. Därför gör det mig väldigt glad att se så många museer och andra kulturinstitutioner som är med och lyfter fram vår historia under Pride men också resten av året.

Ni kommer att berätta om hemliga möten, soldatprostitution och homoerotiska sjömän. Vad har fascinerat er extra mycket?
– Konstnären Gösta Adrian- Nilsson (GAN) har vunnit mitt hjärta. Innan jag började arbeta med det här projektet så tyckte jag inte om hans konst – för att jag inte förstod mig på den. Nu tycker jag att hans konst är otroligt intressant, homoerotisk och han älskade sjömän. Vissa har till och med beskrivit det som en fetisch. Så det har varit roligt att kunna fördjupa mig i hans värld.

Beskriv vandringen med tre ord.
– Rolig, lärorik och lite snuskig!

Vandringen startar vid Svampen på Stureplan.
– Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller rullator.

Hållplatser:
– Stureplan
– Birger Jarlspassagen
– Berzelii park
– Drottning Victorias örlogshem
– Skeppsholmen

Datum:
Tisdag 30 juli kl. 14:00 – 15:30
Onsdag 31 juli kl. 18:00 – 19:30
Torsdag 1 augusti kl. 14:00 – 15:30

Evenemanget är gratis men plats måste bokas! Se kalendern på Vrak.se.