Gay i Mexiko –
tredje könet vandrar i macholand
David är 29 år och bor i världsmetropolen Mexico City, en stad med drygt 21 miljoner invånare. Han jobbar som språklärare och är öppet gay både för sina arbetskamrater och sin familj.
– I stora städer som Mexico City är det lättare att vara gay, det bor miljontals människor här och folk är vana att både se och stöta på bögar och lesbiska, det har blivit ett normalt inslag i stadsmiljön. På landsbygden är det värre, där är machokulturen mer utbredd, säger David.
En man gör inte kvinnogöra
Homofobi tar sig en annorlunda form i Mexiko, David kallar det för ”masochism”. Det innebär att man trycker ner män som inte uppfyller bilden av en ”riktig man”. Enligt David är könsrollerna hårt befästa, samhället förväntar sig att kvinnor är kvinnor och män ska vara män.
En man ska ta beslut och risker, försörja sin familj, arbeta och tjäna mycket pengar, absolut inte mindre än sin fru. En man ska kunna dricka mycket alkohol och äta mycket mat, men inte diska eller göra hushållssysslor. För många mexikanare går homosexuella emot normen om en machoman, och det kan få somliga att se rött.
– Som bög kan en del, särskilt andra män, uppfatta dig som en lägre man, alltså att du är närmare det ”veka könet” (kvinna) och därför behandlar de dig därefter. Jag är nöjd med att vara gay och följer inte nödvändigtvis de normerna. Men samtidigt finns det samhällen i södra Mexiko där det är helt tvärtom, där finns det tredje könet, säger David.
Det tredje könet
I de södra delarna av Mexiko finns det personer som kallas Muxes, det tredje könet. Enligt David är det män som klär och beter sig på ett sätt som annars skulle associeras med kvinnor, de tar hand om barn och sköter ”kvinnogöra”.
Muxes har rötter i den mexikanska kulturen ändå tillbaka till 1500-talet och ska enligt traditionen bringa tur. På dessa platser accepteras de på ett helt annat sätt än i övriga Mexiko och är en naturlig del av samhället.
– Eftersom de är en del av kulturen där är det ingen som lyfter på ögonbrynen, om folk blir vana vid något så är det inte ”konstigt” längre, det är nog inte mer komplicerat än så, säger David.
Kristen dubbelmoral
I likhet med resten av Latinamerika är majoriteten av mexikanerna katoliker. David beskriver hur kyrkan predikar att man ska respektera alla människor, men i slutändan är det skillnad på vad man säger och vad man gör.
– Dubbelmoral är vanligt när det kommer till kyrkan, Gud säger att man ska älska alla människor, men skulle man få reda på att det finns en bög i familjen så slutar de värderingarna att gälla av någon anledning. Då kan det plötsligt vara helt ok att stöta bort eller diskriminera den personen, säger David.
Bögar går genom rutan
Olika medier spelar en stor roll när det kommer till att förmedla bilden av homosexuella. Enligt David är det många människor som aldrig kommer i direkt kontakt med bögar, utan allt de ser är den färgsprakande paraden på TV en gång om året. Detta kan snarast förstärka en viss typ av homo-stereotyp för många personer. David är därför glad över att mexikanska såpoperor börjat introducera homosexuella karaktärer.
– Om du inte redan vet om det så är såpoperor sanslöst populära i Mexiko, och faktumet att de börjat väva in starka homosexuella karaktärer i sina manus gör att folk får en ny nyans av oss. Vi är inte längre bara kulörta halvnakna paradbögar, utan normala människor som håller miljontals mexikanare sällskap i TV sofforna varje dag, och det är en positiv utveckling, säger David Sandoval Arriaga.