Den 17 maj är det den internationella dagen mot homo- och transfobi, IDAHO. För att uppmärksamma den anordnas en tvådagarskonferens, i dag och i morgon, på Malta. Där kommer ministrar, politiker, och representanter från hbtq-organisationer att samlas. Förra året deltog 700 personer från 34 länder.
– Vi ska diskutera hur vi kan bekämpa homo- och transfobin. Vi måste bli bättre på att samarbeta för att ge varje människa lika värde, säger hbt-minister Erik Ullenhag (FP).
Varför behövs ett sådant här möte?
– I många länder har vi sett stora framsteg, något som till exempel Conchita Wurst representerar. Men i andra ser vi också en ökad homofobi och i Sverige förekommer fortfarande hatbrott. Vi behöver samla kraft internationellt och se till att alla människor får samma rättigheter. Att säga ja till kärlek är alltid bra, även om vissa tror att det får världen att gå under.
Tanken med konferensen är att goda exempel ska lyftas upp och samtidigt att utmaningar ska diskuteras. Frågorna ska i sin tur lyftas i EU, Europarådet och i FN.
Sverige är medarrangör till konferensen och ett förmöte, där 40 personer deltog, hölls i Sverige i april.
– Malta bad oss om hjälp att arrangera konferensen. Det är roligt att ett land, som tidigare varit så konservativt, kommit så långt. Ulrika Westerlund, RFSLs förbundsordförande, sa att landet är ett föredöme när det gäller translagstiftningen, säger Ullenhag.
– Sverige har alltid varit en förkämpe när det gäller mänskliga rättigheter. Genom att samarbeta med Sverige hoppas vi bli mer effektiva. I Sverige har vi redan sett resultat, som vi vill se här också, säger Helena Dalli, Maltas motsvarighet till Erik Ullenhag.
Vad hoppas du, Erik Ullenhag, få ut av dagarna?
– Att vi trycker på för en samlad hbt-strategi på EU-nivå.
Hinner du med något annat än konferensen?
– Jag hoppas hinna med en halvtimmes promenad, så jag kan se landet.
Uppdaterad 2019-01-02