Expo och Kvinna till Kvinnas ligger bakom rapporten ”Folk, familj och fosterland –
Nationalismens konsekvenser för jämställdhet”. Enligt studien har kvinnors och hbtq-personers rättigheter inskränkts i takt med att nationalistiska partier vunnit kraft i Europa.

– Nationalism bygger på att någon är bättre än någon annan och att vissa förtjänar bättre rättigheter, säger Azra, hbtq-aktivisten från Bosnien som är här för att delta i ett seminarium i dag, tillsammans med jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP), med anledning av rapporten.

I den gör rapportförfattarna en djupdykning i Balkanländerna, där nationalismen vuxit sig stark.
– Nationalisterna i Bosnien vill att kvinnan ska vara hemma och ta hand om familjen. Och de menar att en riktig familj är vit, ren och heterosexuell, säger 25-åriga Azra och gestikulerar vilt, samtidigt som hennes bruna ögon glöder av engagemang.

Hur är det att vara hbtq-person i Bosnien?
– Att komma ut har ett högt pris. Du kan förvänta dig hot och vissa familjer slår sina barn eller förskjuter dem när de berättar.

Vad har det kostat dig att komma ut?

– Jag har attackerats på gatan. Men att komma ut betyder också att jag har fått tala sanning, stå upp för mig själv och att jag fått många vänner som finns för mig i vått och torrt.

Men hon berättar att hon alltid är tvungen att vara på sin vakt hemma i Sarajevo, där hon driver en hbtq-organisation, som Kvinna till Kvinna stöttar.
– Jag tänker alltid igenom vart jag ska och med vem. I organisationen lär vi ut hur man skyddar sin mejl och hur man blir medveten om var man lämnar fotspår. Vi ska också ordna självförsvarskurser. Jag ser alltid till att ha en plan b.

När en presskonferens på komma-ut-dagen arrangerades i Sarajevo, den elfte oktober förra året, fick den avbrytas efter att ett dussintal maskerade personer rusade in i lokalen och attackerade deltagarna verbalt. ”Det här är inte en tolerant stad. Den är för normala människor. Ni är inte normala”, skrek de. Enligt arrangörerna var personerna som låg bakom attacken från en högerextrem grupp.

Hur skildras hbtq-personer i medierna i Bosnien?
– Tidningarna vill bara sälja och skriver därför sensationalistiskt. De kallar oss inte hbtq-personer, utan ska alltid använda ord som ”faggots” till exempel.

Hur är din bild av hbtq-livet i Sverige?
– Jag vet att det är svårt att komma ut för många här också. Men jag har en bild av att Sverige är solidariskt. Jag tror att det viktigaste för alla att lära sig är att ge kärlek och visa medkänsla.

Mer: Så är det i Serbien