Straighta män skedar mer än någonsin

Underökning går under namnet: Changing social habits of heterosexual male och är gjord av forskare vid Durham University i Storbritannien.

Kela och skeda – helt ok
Enligt dem så har synen på maskulinitet förändrats markant under det senaste decenniet. Bland annat är det inte längre tabu för heterosexuella män att kela eller skeda med en annan man, något som äldre generationer direkt skulle rata enligt forskarna.

Undersökningen gjordes på straighta män och visar att 98 procent av de tillfrågade hade sovit ihop med en annan man, och 93 procent hade antingen skedat eller kelat med en annan man. En av de som intervjuades berättar bland annat följande:

”Jag känner mig bekväm med Connor och vi spenderar mycket tid tillsammans. Jag har inga problem med att luta huvudet mot hans axel när vi ligger i soffan. Som jag ser det så är vi bra vänner, vi har en bromance där vi känner oss väldigt bekväma kring varandra.”

En generationsfråga
Enligt forskarna är detta ett socialt beteende som yngre generationer antar ganska naturligt, något som tidigare ansågs vara gay är idag inte lika stigmatiserat. Forskningen visade även att äldre män, som växte upp under 80-talet, har en större tendens att utstråla en skyddande maskulinitet, medan yngre män inte bryr sig så mycket hur folk ser på deras beteende.

Homofobi har inte försvunnit, men yngre generationer har ett mjukare beteende män emellan, och med tiden tror forskarna att detta kan resultera i en mildare inställning till homosexualitet.