Facebookgruppen Autistiska HBTQ+-hörnan skapades av Lynx Jonsson tillsammans med sin partner Mel Jonsson när de upptäckte att det inte fanns många sidor på svenska som kombinerar just autism och icke-binäritet.
– Jag och min partner är autistiska och icke-binära samt asexuella och aromantiska. Vi driver sidan på vår fritid och är språknördar som älskar att lära oss nya språk. Vi skriver även hbtqi-böcker på engelska som vi sedan publicerar som ljudböcker på Youtube, berättar Lynx och fortsätter:
– Vi följer en hel del engelska sidor av icke-binära och autistiska personer. De hjälpte oss väldigt mycket när vi insåg att vi var icke-cis och autistiska – så vi ville göra samma sak för andra. Det gick ganska snabbt tills vi insåg att det inte finns några större sidor på svenska.
Berätta mer om gruppen!
– Vi postar främst memes om autism och hbtqi-ämnen. Tanken är att det ska vara både igenkännande och en oas där man kan må bra och känna att det finns andra som en själv, berättar Lynx och fortsätter:
– För några månader sedan startade vi också en podd om personliga upplevelser från queera autister.
Vad har ni fått för respons av andra autistiska hbtqi-personer?
– De är väldigt glada över att det finns en sida för dem. En del säger att de känner sig mindre ensamma när de vet att det finns andra som dem.
Har ni lästräffar?
– Nej, vi bor inte i närheten av någon storstad så vi har inte anordnat några fysiska träffar.
Vad hoppas ni få ut av gruppen?
– Förutom att vi hoppas att det kan vara en plats där man kan vara sig själv och lära sig mer om sig själv så hoppas vi att man kan få en paus från omvärlden.
Vad tycker ni om det autistiska hbtqi-communityt överlag? Finns det många neuroqueera mötesplatser?
– Vi har ingen personlig erfarenhet av det men vi vet att det anordnas neuroqueera event av bland annat RFSL. Då många autister är icke-binära och vice versa är det fantastiskt att det fixas mötesplatser för sådana personer.
Hade ni önskat se mer av såna mötesplatser i framtiden?
– Absolut. Det ger både ett större sammanhang och bättre förutsättningar för att mötas om den neurodivergenta biten tas med. Det innebär att grupperna till exempel kan vara mer anpassade gällande det sensoriska som starka ljud, ljus och dofter. Många känner sig mer hemma bland neuroqueera personer än bland bara queer personer.
Vad är er vision med Facebookgruppen?
– Vi vill låta den fortsätta växa och vara en plats för neuroqueera personer. I framtiden hade det varit kul att ta fler initiativ – men exakt vad vet vi inte riktigt ännu.
Tre bästa hbtqi-böckerna?
– Oj, svårt! Sarah Luddington skriver väldigt bra fantasy gay-böcker. Och sen kanske vi kan passa på att säga oss själva också (skrattar).
Kika in Autistiska HBTQ-hörnan här!
Uppdaterad 2024-03-15