Om man är transperson och söker vård är det stor skillnad på hur man bemöts och behandlas beroende på var i landet man bor. I Stockholm har det exempelvis sett bra ut, men på andra ställen i landet brister ofta kunskap och rutin kring transpersoner. Detta ska nu förändras.
Okänslig personal
Julia Grosse, utredare på Socialstyrelsen, beskriver vad som tidigare brustit och hur man tagit fram riktlinjer för att personal inom landstinget ska ge vård enligt bästa tillgängliga kunskap
– Det kan vara så enkla saker som att vårdpersonal inte använder det förnamn man föredrar eller är totalt okänsliga över de problem som dessa personer kan tänkas ha, det handlar om okunskap, och det vill vi förändra.
På vissa ställen har bara personer som fått diagnosen transsexualism fått hjälp och andra har ignorerats helt. Men nu ska även personer som har en så kallad ospecificerad könsidentitetsstörning kunna få samma hjälp.
Viktigt med respekt
Men det är endast rekommendationer som Socialstyrelsen tagit fram, det är sedan upp till Landstingen att följa dem. Och det är viktigt att man som transperson bemöts med stor respekt. Enligt Julia Grosse kan det annars resultera i att dessa personer undviker att söka vård.
Kvalitetshöjningen för transpersoner inom vården är ett regeringsuppdrag som Socialstyrelsen nu genomfört.
Uppdaterad 2017-01-29