Hans organ var inte önskvärda – homosexuella undanbes

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Rohn Neugebauer, 48 år, från USA sysslade en hel del med välgörenhet och var speciellt engagerad kring organdonation. Tillsammans med sin partner var han bland annat värd för en välgörenhetsinsamling för en lokal organdonationsorganisation, CORE.

Neugebauer gick nyligen bort i en plötslig hjärtattack och det var välkänt att han gärna ville att hans organ och hud skulle doneras till läkarvården. Dessvärre avfärdades hans sista önskan då det framkom att han var gay, organ från homosexuella tas inte emot.

Utgör en HIV-risk
Enligt amerikanska medier ska detta ha upprört Neugebauers man som gick ut i media. Han ville bland annat väcka debatten kring hur homosexuellas organ inte är önskvärda trots att hundratusentals människor väntar på friska organ.

Organisationen CORE som inte velat ta emot Neugebauers organ hävdar i amerikanska medier att de endast följer sin policy, och att homosexuella utgör en HIV-risk som de inte kan äventyra. Det spelade inte heller någon roll att Neugebauer hade varit i ett stadigt förhållande med sin partner under åtta år. Enligt amerikanska medier är CORE:s policy föråldrad och härstammar från 1980-talet då AIDS epidemin lamslog USA.

Ser annorlunda ut i Sverige
I Sverige ser det dock annorlunda ut. Enligt Socialstyrelsen får vem som helst anmäla sin vilja att donera organ, om organet är ok och klarar de medicinska prövningarna så tar man det, det spelar ingen roll om man är homosexuell eller heterosexuell.