Kyrkoherde ordinerar ut homofientliga Bibeltexter

Ungdomar som har haft frågor om sin sexualitet i Kinnas församling ska enligt SvD ha fått ett flertal homofientliga huskurer av kyrkoherden Owe Johansson.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Exempelvis ska kyrkoherden sagt att homosexualitet kan botas och att de som känner ett homosexuellt begär ska avstå från sex. Johansson ska också ha varit noga med att påpeka de negativa konsekvenserna med ett homosexuellt liv och tilldelat homofientliga bibeltexter till unga män som har frågor om sin läggning.

Vanligare på landsbygden
Qx.se har pratat med Malin Strindberg, präst inom Svenska kyrkan, hon tror att majoriteten av prästerna inom Svenska kyrkan är upplysta och inte homofientliga, men att det på mindre orter finns större acceptans för ett konservativt tänkande.

– I mindre städer finns det generellt en högre grad konservatism i dessa frågor, det handlar inte bara om HBT frågor utan även om kvinnans rättigheter och familjevärderingar. Och sen är det så att kyrkan har större inflytande på mindre orter, och folk är mer benägna att följa det kyrkan säger för att inte bli utstötta ur gemenskapen.

Sänder ut fel signaler
Ett homosexuellt par i Kinna har under vintern och våren blivit utsatta för trakasserier och misshandel, Malin Strindberg är osäker på vilken påverkan en homofobisk kyrkoherde kan ha på byggens attityd mot homosexuella, men hon fastslår att det klart skickar ut fel signaler.

– Det sänder givetvis ut signaler om att du lever på fel sätt, vi präster är inte de som ska ta oss rätten att döma. Man kan finna stöd för precis vad som helst i Bibeln, det går inte att ordinera ett visst stycke för att någon ska finna den rätta vägen.

Svenska Kyrkan är enligt Malin Strindberg ganska unika i världen om att ha en så liberal inställning till homosexuella.

– Svenska Kyrkan har tagit ett starkt ställningstagande i de här frågorna, och om man som präst eller kyrkoherde inte kan eller vill följa detta så är man fri att vända sig till en annan kyrka, säger Malin Strindberg, präst i Svenska kyrkan/regnbågsmässan.