Sveriges utrikesminister Carl Bildt har valt att inte kommentera att Ugandas president idag undertecknade en skärpning av lagarna mot homosexualitet.
Från UDs sida har biståndsminister Hillevi Engström fört Sveriges talan och säger att lagen är oacceptabel. Hon kommenterar även diskussionen om bistånd till ett land som inför diskriminerande lagar och lyfter att Sverige stödjer organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter
– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Vi ser kontinuerligt över samarbetsformerna med alla våra biståndsländer inklusive Uganda. Ugandas val att anta denna lag kan givetvis komma att påverka hur vi bedriver biståndsverksamhet i Landet, säger biståndsminister hon under sin resa i Kongo-Kinshasa.
– Sverige fortsätter att följa utvecklingen i Uganda noggrant och är i nära kontakt med lokala organisationer som arbetar för att stärka Hbt-personers rättigheter i landet.
I pressmeddelandet säger hon även att Sverige arbetar med ”en ny resultatstrategi för Uganda.”
I Norge och Danmark har reaktionerna varit kraftfulla.
Danmarks biståndsminister Mogens Jensen (s) sa idag att av man som en reaktion på dagens beslut kommer omdirigera 47 miljoner danska kronor av det totala biståndet på 310 miljoner. Dessa 47 miljoner kommer att tas från stödet till den ugandiska statsapparaten för att istället gå till fristående organisationer, bland annat hbt-rörelsen.
Norge väljer att på liknande sätt idag stoppa 50 miljoner norska kronor av det totala stödet på drygt 305 miljoner, meddelade biståndsminister Børge Brende (høyre). ”Samtidigt ökar vi vårt stöd till organisation som arbetar med mänskliga rättigheter”, förklarar Norges UD.
Från finska UD, där öppet homosexuelle, tidigare presidentkandidaten Pekka Haavisto (De gröna) är utvecklingsminister har ännu inga kommentarer till händelserna i Uganda kommit. Inte heller svenskspråkig finsk media kommenterar att de antihomosexuella lagarna nu skärps i Uganda.
Förra året samlade Regnbågsfonden in 430 000 svenska kronor till stöd för hbt-rörelsens arbete i Uganda. Pengarna fördelas nu med hjälp av RFSL till dels en fond för akuta behov, dels till ett projekt där flera hbt-organisationer samarbetar och dels till organisationen SMUG, Sexual Minorities Uganda vars ordförande Frank Mugisha besökte Gay Jul-firandet i Johannes kyrka under Pink Christmas förra året för att ta emot stödet.
Under måndagen firades lagändringen, som bland annat innebär att homosexuella kontakter kan ge 14 års fängelse och ”upprepade förseelser” kan ge livstids fängelse.
Uppdaterad 2020-11-15