I Lilla riksdagen bjöd under torsdagseftermiddagen redaktörerna Johanna Korhonen och Jeanette Östman in de finska riksdagsledamöterna för att vid en träff ta emot ett exemplar av boken ”Klartext – med all respekt” eller den finskspråkiga utgåvan Kaikella rakkaudella.
I antologin har en lång rad debattörer och personligheter i det finska hbt-samhället skrivit texter om sin vardag med dess många möjligheter men också, inte minst på grund av lagliga hinder, problem.
De högst personlig berättelserna var tänkta att ge riksdagsledamöterna, och hela det finska folket, mer kött på benen i en juridisk debatt som lätt blir formell.
Vid träffen i Lilla riksdagen var ett av de starkaste inslagen då Vänsterförbundets Eila Tiainen berättade hur viktig denna dag var på grund av de personliga erfarenheter hon haft av de problem som homosexuella utsätts för.
Tiainen berättade i tårar om som lillebror, som var homosexuella och tog sitt liv.
Att debatten skulle bli starkt känslosam med många ovärdiga uttalanden var något som oroat många. Den finska organisationen för Regnbågsfamiljer gick inför debatten ut med en påminnelse till motståndarna till en jämlik äktenskapslag att tänka på att många barn i regnbågsfamiljer följer debatten.
Boken Klartext har fått stor uppmärksamhet och i dagens Hufvudstadsbladet publicerades De grönas riksdagsledamot Jani Toivolas text om hur han kom ut och om sin längtan efter barn. Tidigare i vintras kunde han meddela att denna hans dröm dessutom blivit verklighet.
Dagens debatt i den finska riksdagen kommer av Medborgarinitiativet som nu i praktiken tvingar riksdagen att låta frågan gå till omröstning i kammaren.
Efter dagens debatt kommer frågan upp i lagutskottet. Där har den tidigare stoppats, men chanserna anses allmänt nu större att frågan verkligen kan gå vidare.
I riksdagen finns två grupper, Vänsterförbundet och De gröna, som enhetligt är för att Finland skall följa de övriga nordiska länderna och införa en könsneutral äktenskapslag. Sannfinländarna och Kristdemokraterna är på samma sätt enhetligt motståndare. Inom Centern och Samlingspartiet (moderaterna) finns en majoritet mot medan en klar majoritet inom Socialdemokratin och Svenska folkpartiet är positiva till reformen.
Boken Klartext och finskspråkiga utgåvan Kaikella rakkaudella finns till försäljning i QX shop.

Eila Tiainen, Aino-Kaisa Pekonen, ledamot av Lagutskottet och öppet lesbiska Silvia Modig från Vänsterförbundets riksdagsgrupp