– Det har varit en smärtsam process att lämna Socialdemokraterna. Det är som att släppa en gammal kärlek. Men partiet har en gubbig och heteronormativ struktur och kunde inte hantera en kvinnlig partiledare, säger Lars Gårdfeldt.
Hur kommer det sig att du gick med i FI?
– Det behövs en ordentlig opposition. Både Socialdemokraterna och borgarna strävar mot mitten. Folkpartiet har feministen Birgitta Ohlsson, men feminism är inte hjärtefrågan. Vänsterpartiet driver klassfrågor. Men FI är emot alla typer av maktstrukturer när det gäller kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning och klass.
När jag tittade på vilka som var nominerade till FI:s EU-lista och riksdagslista hittade jag tre Lars.
– Haha, det var en rolig iakttagelse På 50- och 60-talet var Lars ett vanligt namn. Det är ganska många killar i min ålder som heter det. Jag är gift med en Lars och har varit ihop med två andra. Om 20 år kommer Alice att vara ihop med Alice, eftersom man döper sina barn till det i dag.
Lars Gårdfeldt tycker att fler män borde ägna sig åt feministiska frågor.
– Det är ju självklart att man som pappa bryr sig om sina döttrar och heterosexuella män älskar ju sina fruar. Vi vill ju ha en rättvis värld, med ekonomisk trygghet för alla, oavsett kön.
Vad kommer du att satsa på för frågor om du kommer in i riksdagen?
– Hbt-frågor och ekonomisk jämlikhet. Jag vill också skapa trygghet i socialförsäkringen. När jag under förra valperioden behandlades för cancer och satt i väntrummet på sjukhuset dökReinfeldt upp på tv och sa: ”Det ska löna sig att arbeta”.
För Lars blev det ett slag i magen.
– Cancer drabbar ju alla och inte bara de som är vänster.
Men för att kunna ta plats i riksdagen måste partiet få fyra procent av alla röster.
– KD och SD började ju som små partier och tog sig sedan in i riksdagen. Tyvärr får jag väl säga. Jag hoppas att svenskarna hellre vill ha in feminister än rasister där.
Uppdaterad 2017-06-28