Regeringen har tillsatt en statlig utredning som kommer att utröna om personer under 18 år ska få byta juridiskt kön, alltså det kön som står skrivet i ens identitetshandlingar. I dag måste man ha fyllt 18 år.
– Jag tycker att om man är säker i sin identitet, så ska man få byta redan som 16- eller 17-åring. Ett par år kan göra enorm skillnad, säger hbt-minister Erik Ullenhag (FP).
Vid vilken ålder ska man få byta?
– Det får utredningen komma fram till.
Finns det några risker?
– Visst kan man komma att ångra sig, men ett könsbyte är inget man gör lättvindigt. Det är oftast ett väldigt genomtänkt beslut. Samhället har ibland en von Oben-attityd gentemot transpersoner. Jag tror på individens frihet.
Hur blir det med fysiskt kön?
– Det är inget som kommer att utredas nu. Men det är kanske något vi får återkomma till och titta närmare på. Det handlar ju mycket om medicinska bedömningar. Den är många frågor som varit kontroversiella men som inte är det i dag, till exempel könsneutrala äktenskap, säger Erik Ullenhag.
För första gången presenterar också regeringen sin nya hbt-strategi. Den är unik, eftersom ingen liknande funnits tidigare.
– Vi tar ett samlat grepp med en strategi och det är inte längre en enskild fråga som är viktig, så som avskaffandet av steriliseringskravet, utan nu måste vi se bredare och motverka fördomar.
Syftet med strategin är också att förebygga hatbrott och motverka hedersstrukturer.
– Drömscenariot vore att vi inte hade några hatbrott i det svenska samhället. Men om det händer, måste man våga anmäla och bli tagen på allvar. Jag blir ledsen när jag träffar transpersoner som berättar att trakasserier inte är någon ovanlighet. Tyvärr hamnar ofta transfrågor i skymundan.
Vad kommer er hbt-strategi att betyda för den enskilde individen?
– Att vardagen blir bättre och enklare.
Här hittar du strategin.
Uppdaterad 2017-06-08