I de straffskalor som antogs i fredags fanns inte längre dödsstraff med. Men ett försök att föreslå 14 år som maximistraff istället för livsstids fängelse avslogs.
Lagen innebär även ett förbud för enskilda, föreningar och företag att ge sitt stöd till hbtq-personer.
I de ugandiska mediakommentarerna talades om att man nu väntar på omvärldens reaktioner och landets regering markerade även att man inte godkänt lagen.
Och omvärlden har reagerat även om nivån på protesterna har varierat. I Danmark har statsminister Helle Thorning Schmidt (s) gått hårdast fram genom att ställa sig bakom ett hot om att dra tillbaks det danska biståndet till landet. Från USA kommer ett mer försiktigt uttalande via pressekreteraren Jonathan Lalley där man säger att Obama-administrationen är ”djupt oroad”. Detsamma kommer från norskt håll där det är statssekreterare Bård Glad Pedersen. (Høyre) som uttrycker det norska regeringen ”bekymmer” över utvecklingen.
Storbritannien vice utrikesminister Hugh Robertson stämmer in i att vara ”bekymrad” och från svensk sida är det inte heller utrikesministern som markerar svensk ståndpunkt, utan EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) som via sitt twitterkonto kommenterar den nya lagen som ”fasansfull”.
Från norsk sida konstateras i det pressmeddelande som sändes ut i helgen att den ugandiska regeringen inte ”verkar stötta förslaget” och att presidenten nu ”värderar” det.
Från svenska hbtq-organisationen RFSLs sida efterlyses nu en fortsatt ”dialog med de ugandiska politikerna” från svenska UDs och svenska ambassadens sida.
– Vi hoppas att omvärldens reaktioner och den ugandiska hbtq-rörelsens ansträngningar kommer att leda till att presidenten inte undertecknar lagen, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
– Dessutom förväntar vi oss att de svenska migrationsmyndigheterna omedelbart tar hänsyn till den här utvecklingen i sitt arbete. Många asylsökande hbtq-personer från Uganda i Sverige väntar fortfarande på besked, säger Westerlund.


Uganda inför ny anti-homolag