RFSL-huset

I fredags fick RFSL:s verksamheter reda på att alliansen säljer deras lokaler på Sveavägen 59 till den privata ägaren Libeno, som betalar 155 miljoner kronor för fyra hus.

RFSL som har 6 000 medlemmar i landet och hyr ut lokaler till Stockholm Pride oroas av försäljningen, eftersom organisationen riskerar att få högre hyra och köras bort från Sveavägen när avtalet löper ut 2016.

Sjöstedt

I dagens debatt ställde Miljöpartiet fastighetsnämndens ordförande, Madeleine Sjöstedt, till svars, varpå hon frågade varför partiet kämpar för lokaler i innerstaden i stället för i förorten.
– Jag tolkar det som att hon ser RFSL som vilken hyresgäst som helst. Men Stockholm stad har lagt 15 miljoner kronor på att anpassa lokalerna. Nu är de tillgängliga, säkerhetsanpassade och att de ligger lokalt är en stor fördel, säger Jonas Eklund (MP), som sitter i kommunfullmäktige.

Ewa Larsson (MP) som sitter i fastighetsnämnden uppmanade Madeleine Sjöstedt att besöka RFSL.
– Är man schyst så meddelar man sin hyresgäst att man ska sälja huset till en privat aktör. Fast vi har ju skilda politiska åsikter, så är det ju.

Varför måste det vara negativt med en privat ägare?

– Det är svårt att tänka sig att det blir positivt. RFSL har i dag låg hyra och hade jag varit fastighetsvärd, hade jag gjort om lokalerna till exklusiva kontor med hög hyra. Man borde ha pratat med RFSL innan. Det är ansvarslöst att låtsas som det regnar, säger Jonas Eklund.

Beslutet måste klubbas igenom i kommunfullmäktige innan huset säljs. Om en tredjedel av ledamöterna begär återremiss, så sker det.
– Men det är oftast en liten chans att något händer då. Nu ska vi försöka bilda opinion och få alliansen att ändra sig, säger Jonas Eklund.

Madeleine Sjöstedt har personligen inte velat kommentera försäljningen.

Tidigare: RFSL-huset kan säljas i dag

Alliansen säljer RFSL-huset