Kristin

När fastighetsnämnden i går hade möte bestämde alliansen att sälja Sveavägen 59 till det privata fastighetsbolaget Libeno.

155 miljoner kronor betalar bolaget för fyra hus på Sveavägen. Att huset blir privatägt i stället för kommunägt kan påverka RFSL-förbundet, RFSL Stockholm och RFSL Ungdom på flera negativa sätt.

– Man blir orolig, för det finns inget som säger att vi sitter säkert. Det är mycket möjligt att ägarna gör kontor av våra lokaler, eftersom de tjänar mer på det, säger Kristin Arthur, RFSL Stockholms ordförande.

Hyran riskerar att höjas och det är inte ens säkert att RFSL får vara kvar, efter att avtalet löper ut. RFSL Stockholm har i dag en förmånlig hyra, eftersom staden tycker att verksamheten är viktig.

På mötet i går vädjade Miljöpartiet och Socialdemokraterna om att skriva in villkor i avtalet som tryggar verksamheten, precis som de gjort för studentbostäderna i fastigheten. Vänsterpartiet ville att fastigheten inte skulle säljas alls.

Men alliansen gick inte med på något av kraven och nu får alltså RFSL hyra av Libeno.
– Nu måste vi göra vårt bästa för att få vara kvar. Vi ska bjuda in den nya ägaren och försöka visa hur viktig vår verksamhet är, säger Kristin Arthur.

RFSL har 2 000 medlemmar i Stockholm och totalt 6 000. I lokalerna på Sveavägen finns bland annat Egalias ungdomsverksamhet. Dessutom hyr Stockholm Pride lokaler av RFSL.

Beslutet ska klubbas igenom i kommunfullmäktige innan försäljningen påbörjas. Men det händer ytterst sällan att fullmäktige fattar ett annat beslut än vad nämnden gjort.

Tidigare artikel