Fansen, som rest hela vägen från Japan till Luleå, jublar när de träffar papporna Mitsuo Nakamura och Rickard Nakamura Brännvall för första gången. Familjen är de japanska besökarnas idoler och nu har de kommit hit för att ta del av pappornas och pojkens vardag i norr.
De har rest i ett dygn men väntar piggögt på sina idoler i restaurangens bar. I samlad tropp har besökarna flugit från Tokyo till Luleå, via Dubai och Stockholm. Nu ska det ätas välkomstmiddag i samma restaurang som tittarna sett Mitsuo och Rickard fira sin 10-åriga bröllopsdag.
Ett exalterat sorl går genom deltagarskaran när Mitsuo, Rickard och deras lille son stiger in i baren. Flera av deltagarna slår händerna för munnen och skrattar.
– Åh, de ser ut precis som i filmerna!
Gaypappornas Youtubekanal gör succé i Japan och Mitsuo och Rickard är tittarnas stora idoler.
– Med kanalen vill jag ge andra unga gaypersoner i Japan hopp och framtidstro”, säger Mitsuo Nakamura som tillsammans med maken Rickard Nakamura Brännvall, kommit i kontakt med tusentals människor i Japan som älskar att följa familjens liv i Sverige.
Youtubekanalen heter Futaripapa och betyder två pappor. I sina filmer visar de upp ett vanligt svenssonliv – som för de japanska följarna är ett ovanligt och modernt liv.
– Japan är ett konservativt land och även om utvecklingen går framåt återstår mycket att göra för att samkönade par ska få gifta sig, skaffa barn och leva på samma villkor som heterosexuella. Kampen är igång, ungefär på samma sätt som i Sverige på 1980-talet. Med vår Youtubekanal vill jag ingjuta mod och stötta unga gaypersoner. Jag vill ge dem hopp genom att visa vårt vanliga vardagsliv som pappa, pappa barn, säger Mitsuo.
Vissa av avsnitten har fler än en miljon visningar och många av fansen hör av sig och vill veta mer. Mitsuo har också gett ut en bok på japanska om gayföräldraskap samt översatt en bok om sex- och samlevnad.
Familjen Nakamura-Brännvall har haft en träff med fansen när de själva besökte Japan, och när Mitsuo lyfte idén om en fansresa till Luleå var intresset stort från första början. En av kanalens trogna följare Kaori Saito jobbar som researrangör och hörde av sig till papporna.
– Jag är själv ett stort fan av Futaripapa. I det första avsnittet jag såg pysslade familjen i sin trädgård och jag tyckte att den lille pojken var så himla söt, skrattar Kaori och säger att hon ville gärna arrangera en resa till Luleå, en Futaripapa-tour.
Fansen har själva fått önska vad de vill göra under besöket.
– De vill göra samma saker som de sett oss göra i videorna. Vi bakar och lagar ofta mat, så vi ska baka kladdkaka tillsammans i matstudion på Hemmagastronomi. Det blir vår efterrätt, som serveras med blåbär och lingon som vi plockat själva. Först serveras det Kalix löjrom och älgköttbullar, berättar Rickard.
Sällskapet ska också ha en pizzakväll på familjens kvarterskrog. De ska dessutom besöka Gammelstads kyrkby och ta en liten ispromenad innan resan går vidare mot Stockholm med nattåget.
I sällskapet finns 19 personer från Japan och en som anslutit till gruppen från San Francisco. Sachie Tsuzuki flyttade från Japan till USA i samband med att hon var utbytesstudent och säger att hon alltid varit nyfiken på Skandinavien. När hennes idoler arrangerande en resa till Luleå passar hon på att både se Sverige och träffa Futaripapas.
– Jag har många gayvänner i San Francisco, som är en öppensinnad stad, och det var så jag hittade till Mitsuos och Rickards Youtubekanal. Jag uppskattar verkligen deras arbete för att stötta gaypersoner i Japan, säger Sachie som anlänt till Luleå ett dygn före de andra och redan hunnit bekanta sig lite med Luleå.
– Jag slås av att alla är så bra på att tala engelska och hur väl anpassad staden är för handikappade personer. Jag ser hur äldre människor med rullatorer tar sig fram överallt, utan att mötas av höga trottoarkanter. Det imponerar! Jag ser också Sverige som ett föregångsland när det gäller kvinnors rättigheter och vill lära mig mer om det.
Yuki Hanamizu och Natsumi Shimamura är två unga tjejer som reser var för sig men lärt känna varandra under den långa resan.
– Vi älskar Futaripappas och deras härliga familjeliv. Under en period jobbade jag så mycket att jag blev utbränd, säger Yuki.
Natsumi säger att hon tycker att Mitsuo, Rickard och deras son verkar ha ett så mysigt liv, ett sådant familjeliv skulle hon mer än gärna ha själv i framtiden.
Mitsuo berättar att han under sin uppväxt aldrig hade kunnat tro att den dagen skulle komma när han både var lyckligt gift och nybliven pappa.
– Jag växte upp i miljonstaden Nagoya i Japan med tre syskon och gamla föräldrar. Att vara öppet gay var otänkbart. Det var inte förrän jag flyttade till Tokyo och utbildade mig till skådespelare som jag kom ut till några av mina bästa vänner på teatern. Sedan har jag tagit det steg för steg.
Rickard, som växte upp i Luleå och tidigt flyttade hemifrån för att plugga, hamnade med tiden i Japan via utbytesstudier. Det var där han efter några år träffade sitt livs kärlek.
– Vi fick kontakt med varandra via en dejtingsajt och sågs över ett glas vin. Jag var på väg till en teaterföreställning med mina vänner. Vi växlade telefonnummer och fortsatte ses som vänner. Det dröjde ett tag innan vi blev ett par, säger Mitsuo och berättar att de har varit ihop sen 2008.
Men hans föräldrar och syskon fick inte veta någonting förrän flera år senare, när Mitsuo och Rickard bestämt sig för att gifta sig och flytta till London.
– Först pratade jag med mina syskon, som blev överrumplade och avrådde mig från att berätta sanningen för våra föräldrar. Men jag ville vara ärlig och ett år senare försökte jag ringa dem, men la på luren. Det gick inte. Jag skrev ett långt brev istället.
Mitsuo säger att det fick bära eller brista. Kanske skulle det ta ett år eller tio år innan föräldrarna kunde smälta nyheten.
– Mamma och pappa blev chockade och de klarade inte av att läsa hela brevet på en gång, men det dröjde bara något år innan de accepterat att jag är gay.
Paret vigdes på svenska ambassaden i Thailand, där de också firade tillsammans med goda vänner som följt med som bröllopsvittnen. Den stora festen höll de i Sverige efter att flyttlasset gått till London.
Några år senare väcktes tankar på att bilda familj.
– Vi gick igenom olika alternativ och fastnade för att göra en surrogatresa. Vi matchades ihop med Stephanie, som redan hade två större barn, berättar Rickard.
Både han, Mitsuo och Stephanie gillade varandra och den spännande resan tog sin början. När papporna fått sin lille bebis stannade de i USA i en månad. Rickards föräldrar anslöt också som stöd under den första tiden.
– Det var inte förrän barnet var fött som jag berättade nyheten för min mamma och pappa, men de tog det bra, säger Mitsuo som, tillsammans med sin familj, brukar hälsa på föräldrarna i Japan varje år.
Hur är det då för två pappor i Luleå att vara idoler och bemötas av jubel?
– Ja, lite ovant är det ju, men alla är vänliga och man vänjer sig, ler Rickard.
Uppdaterad 2023-08-17