Guatemala är ett av världens fattigaste länder vars befolkning drabbats hårt av det långa inbördeskriget. Minoritetsgrupper som mayaindianerna diskrimineras fortfarande. Den höga brottsligheten är ett annat problem, under förra året mördades mer än 6 000 människor. I ett land med så stora utmaningar står sociala reformer inte högt på den politiska agendan. Den katolska kyrkan och pingströrelsen har stor makt över allt som har med sexuell- och reproduktiv hälsa att göra. Med detta som utgångspunkt arrangerade Svenskt Internationellt Liberalt Center (SILC) en konferens för att diskutera mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor med latinamerikanska politiker.
Homosexualitet är inte olagligt i landet men som många framhöll är det en synd, vilket är värre än ett brott. Talare berättade om många som varit tvungna att lämna landet för att kunna leva ett normalt liv. Eftersom det inte är socialt accepterat har många heller aldrig träffat på HBTQ-personer som är öppna med sin läggning och hatbrott är vanliga. Situationen för kvinnor i landet är i allmänhet svår med en hög frekvens av våldtäkter och stränga lagar mot aborter. Huvudstaden Guatemala City har ännu ingen fungerande Pridefestival. I ett land som är så drabbat av organiserad brottslighet, våld, har alltför få poliser och en korrupt rättsapparat har brott mot minoritetsgrupper låg prioritet.
Konferensen samlade drygt 50 politiker från regionen och under diskussionerna visade många ett intresse för att lära sig mer om gayrörelsen och hur man kan lyfta rättighetsfrågor i starkt religiösa samhällen.
– Det här är en fråga om demokratisk mognad. Jag försvarar mina egna livsval genom att försvara andra människors frihet att välja sina egna liv. I Guatemala hörde jag på fyra år aldrig något om sexuella minoriteter, det är inte för att de inte finns men för att samhället inte accepterar dem, sa Maria Leissner.
– Erfarenheter från andra länder har visat att HBTQ-rättigheter kan ses som ett lackmustest när det gäller respekten för mänskliga rättigheter. När rättigheterna börjar begränsas för denna samhällsgrupp är det troligt att regeringar även kommer att begräsnas andar gruppers rättigheter, sa Kent Fogg från den amerikanska biståndsstiftelsen National Democratic Institute.
Uppdaterad 2020-09-17