Vi berättade i fredags att den borgerliga alliansen i Stockholms stad har enats om att man under 2014 ska ta fram en särskild HBT-policy för all kommunal verksamhet. Inom landstinget gäller redan en sådan policy sedan två år tillbaka.
Folkpartiets representanter säger sig ha drivit igenom frågan både inom landstinget 2011 och nu i staden, vilket har skapat en viss irritation från de övriga partierna.
— Vi la en motion i fullmäktige om att Stockholms stad ska ha en HBT-policy redan 2011, men då fick vi bara stöd från Miljöpartiet, säger Tobias Johansson från Vänsterpartiet.
— Men det viktigaste är att en HBT-policy blir verklighet även om det om det sker till resultatet att Folkpartiet tar äran av att man genomför ett gammalt V-förslag. Inom HBTQ-politiken är vi vana vid att vänta in de andra partierna. När vi skrev riksdagsmotion om könsneutral äktenskapslagstiftning 1973 blev det verklighet först 2009. Att Stockholm stad nu får en HBT-policy under 2014 ser vi som en seger för Vänsterpartiets politik, säger Tobias Johansson.
Även Miljöpartiet säger sig ha drivit frågan under en rad år.
— Min första reflektion är att det det inte alls var länge sedan majoriteten röstade ner det här. Men vi tycker det är ett väldigt bra förslag och att det är bra att majoriteten nu har bytt fot i den här frågan, säger Miljöpartiets gruppledare Åsa Jernberg.
Socialdemokraterna pekar på att deras motion om att införa en HBT-policy röstades ner senast i augusti. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) intervjuades i fredagens artikel och kallade då den borgerliga alliansens nya besked för en glädjande omsvängning.
En synpunkt som tillbakavisas av den borgerliga alliansen.
— Det där stämmer inte riktigt, säger Karl Rydå från Folkpartiet och menar att socialdemokraternas motion från i våras formellt sett ännu inte har besvarats. Motionen gick under sommaren ut på remiss till nio kommunala nämnder och när deras svar redovisades i augusti var några av dem positiva och andra mer tveksamma till att en ny policy är rätta sättet att arbeta med HBT-frågor.
Men även inom den borgerliga alliansen är beskrivningen av de fyra partiernas överenskommelse lite annorlunda än Folkpartiets.
— HBT-policyn är ett gemensamt initiativ från de borgerliga partierna. Vi har varit med och drivit igenom det här, säger Centerpartiets gruppledare i Stockholm Per Ankersjö.
— Man kan fajtas om vem som tagit fram initiativet, men det viktigaste är att det genomförs. Och att det genomförs i samsyn är väl dessutom ännu bättre, säger han.
— Vi står bakom det här beslutet som formellt ska tas som en del av budgeten i november, så det är kristdemokratisk politik också, säger Erik Slottner (KD).
Moderaternas socialborgarråd Anna König Jerlmyr säger att det är på tiden att Stockholms stad nu tar fram en policy för HBT-arbetet.
—Vi har idag HBT-certifierade ungdomsmottagningar, lärare och förskolor men det räcker inte. Vi måste fortsätta bekämpa fördomsfulla beteenden och normer så att alla blir bemötta med respekt och professionalitet, oavsett sexuell läggning. En policy är ett viktigt steg för att förbättra synliggörandet, kompetensen och bemötandet av HBT-personer som kommer i kontakt med stadens verksamheter, säger Anna König Jerlmyr.
Att den rödgröna oppositionens representanter säger att de blev nerröstade när de tidigare kom med samma förslag är enligt flera av politikerna inom den borgerliga alliansen bara en del av den politiska retoriken.
— Det där säger de ofta, men det är ju så det går till. Det finns aldrig nån opposition som får igenom en motion, oavsett vem som är i majoritet, säger Centerns Per Ankersjö.
— Att majoriteten röstat nej tidigare behöver inte betyda att man är mot förslaget, utan att man kanske vill genomföra det i ett annat sammanhang. Nu har vi i alliansen skrivit in att Stockholms stad ska ta fram en HBT-policy som en del av budgeten och det är där det hör hemma, för det måste ju till resurser också.
Enigheten är alltså total om att Stockholms stad nu ska ta fram en HBT-policy. Det formella beslutet ska fattas på budgetfullmäktige i november och då lär det med andra ord inte uppstå någon politisk debatt i frågan. Däremot lär det bli delade meningar när kommunens tjänstemän om kanske ett år väl är klara med uppdraget och har gett policyn ett innehåll, alltså när kommunpolitikerna i fullmäktige ska ta ställning till en text som troligtvis kommer att likna landstingets tolvsidiga policydokument.
Från så gott som alla partier markerar man att HBT-policyn inte får bli en lista med vackra ord utan att den också måste göra en praktisk skillnad.
— Det finns nog en skepsis inom alliansen mot policys i allmänhet eftersom man inte vill öka byråkratin. Men både landstinget och polisen har infört HBT-policys och de är nöjda, så jag tycker att det känns framåtsyftande, säger Erik Slottner (KD).
— Som vi uppfattar det pekar en HBT-policy ut riktningen. Men sedan måste man fylla den med konkreta åtgärder. Det går att göra så mycket mer på det här området och skapa en stad där alla känner sig välkomna. Vi vill till exempel HBT-certifiera alla Stockholms skolor, säger Åsa Jernberg (MP) och lyfter fram partiets 12-punktsprogram ”för ett kärleksfullare Stockholm”.
— Policyn måste kopplas till resurser så att till exempel stadens lärare får HBTQ-kompetens och att alla stadens elever får tillgång till RFSL Stockholms skolinformationslektioner som nu minskar för varje år eftersom skolorna inte har råd, säger Tobias Johansson (V).
Uppdaterad 2018-10-18