Gaytragedin som blev en framgångssaga

Det började med att den i dag 27-årige Shane Bitney Crone från Los Angeles förra våren redigerade ihop en samling foton och hemmavideor till en drygt 10 minuter lång personlig dokumentärfilm.
Filmen med titeln ”It could happen to you” berättar historien om Shanes sex år långa kärleksrelation med partnern Tom Bridegroom, hur den slutade med Toms plötsliga död i en olycka våren 2011 och framför allt, vad som hände sedan.
Toms föräldrar hade aldrig accepterat sonens homosexualitet. Efter hans död motarbetade de hans pojkvän Shane på alla sätt — Shane fick inte besöka sin avlidna pojkvän på sjukhuset, hotades med stryk om han skulle visa sig på begravningen, nämndes inte i minnesrunan, med mera.
— Tom var allt för mig och jag var allt för honom. Och nu försökte hans föräldrar radera min existens, säger Shane Bitney Crone som vi intervjuar på telefon från Los Angeles.
Tom och Shane hade bott ihop i flera år och de hade sedan länge bestämt sig för att gifta sig så fort lagarna tillät det. Problemet var bara att delstaten Kalifornien visserligen hade tillåtit samkönade äktenskap under några månader 2008, men hade sedan förbjudit dem igen.
Om Tom och Shane hade erkänts som makar hade Shane haft en självklar del av hanteringen efter Toms död.
I maj 2012, på ettårsdagen efter dödsolyckan, la Shane ut filmen på Youtube, där den snabbt fick en enorm spridning och förvandlades till ett personligt inlägg i den heta debatten i USA kring kring samkönade äktenskap. Den har i dagsläget setts över 4 miljoner gånger på Youtube.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att den skulle bli en sådan framgång. För mig var det en tillräcklig framgång bara att jag orkade lägga ut den på Youtube, säger Shane Bitney Crone i dag.
– Människor har känt sig berörda. Den handlar om kärlek och visar att kärlek är kärlek och att sorg är sorg oavsett sexuell läggning.
Det enorma intresset för Shane Bitney Crones Youtube-film ledde till att han kort tid därefter blev kontaktad av filmregissören Linda Bloodworth-Thomason och för att finansiera en professionell dokumentär i långfilmsformat gick de tillsammans ut med ett upprop till en insamling på crowdfunding-sajten Kickstarter. En kampanj som uppges ha blivit den hittills mest framgångsrika insamlingen för en film, då 6500 personer tillsammans bidrog med motsvarande 2,5 miljoner kronor.
Långfilmen, med den dubbeltydiga titeln ”Bridegroom”, blev klar och började visas på filmfestivaler i USA och Kanada i april 2013 och har under sommaren vunnit flera priser. Den kommer nu att visas på webbtevesajten Netflix från och med söndag.
När den premiärvisades på Tribeca-festivalen i New York presenterades den av ingen mindre än förre presidenten Bill Clinton, bland annat med de här orden:
— På en nivå är detta en underbar, sorglig, hjärtskärande men ändå upplyftande och livsbejakande historia. På en annan nivå är det en berättelse om vår kamp som nation för att ta ett steg till mot ett bättre samhälle.
Även nuvarande presidenten Barack Obama har uttalat sitt stöd för samkönade äktenskap. Men avgörandet ligger hos de enskilda delstaterna. Sedan Kalifornien i somras återinförde ”marriage equality” som könsneutral äktenskapslagstiftning kallas här, råder den i dagsläget, eller är på väg att införas, i 12 av landets 50 delstater.
Enligt en opinionsundersökning stöder 55 procent av amerikanerna och 80 procent av amerikanska ungdomar samkönade äktenskap, så det visar att det ligger en ljus framtid framför oss, konstaterar Shane Bitney Crone, som under det senaste året har blivit något av en symbolperson för samkönade äktenskap i USA.
— Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle förvandlas till en gay-aktivist. Jag som har skämts för att jag är gay under större delen av mitt liv, säger han.

Se Shane Bitney Crones kortfilm på Youtube: