När Norges nya statsminister Erna Solberg (Høyre) under onsdagen presenterade den nya regeringen blev reaktionerna avvaktande från den norska hbtq-rörelsen, eller lhbt som det förkortas i Norge.
Till ny Barne-, likestillings- og inkluderingsminister utsågs Fremskrittspartiets Solveig Horne. I hennes politiska ansvarsområde ingår även hbtq-frågor och personerna som innehaft posten tidigare har ofta refererats till som ”homominister”, så som Erik Ullenhag (fp) kallas i Sverige, fast då minister med ansvar för hbtq-frågor.
Hennes parti har tydligt visat en negativ hållning när det gäller att ge lhbt-rörelsen i Norge fortsatt ekonomiskt stöd. Hållningen motiveras med att diskriminering av hbt-personer är förbjudet i lag och därför behöver inte organisationer som arbetar för hbt-personers rättigheter längre statligt stöd.


En glad ”homominister” Solveig Horne vinkar till folket

Men det som främst lyftes fram under onsdagen var en kommentar på Twitter som Horne la ut 2010: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?». (”jag undrar om det är helt bra att man läser homoäventyr för små barn på daghemmen”).
Till nyhetssajten Gaysir.no sa Horne igår att ”det bara var en fråga, inget mer”. Och så betonade hon att hon kommer att ”arbeta för alla, även homosexuella, lesbiska, bisexuella och transpersoner.”
Till samma nyhetssajt konstaterar norska hbtq-rörelsen LLHs ordförande Bård Nylund att Horne ”inte har den mest progressiva historien” i hbtq-frågor. Han understryker att Horne liksom hennes parti motsätter sig statligt stöd till hbtq-rörelsen, men säger samtidigt att han hoppas på att Høyre kommer garantera att detta fortsätter att delas ut. Høyre, som är motsvarigheten till svenska Moderaterna, har länge haft en mer positiv syn i hbt-frågor än flera av Europas högerpartier.
Bård Nylund var på plats när regeringen träffade folket och gav Horne blommor och en regnbågsflagga.
Till Norges andra nyhetssajt med fokus på hbtq-frågor, Blikk.no, sa Horne inför valet tidigare i höst att det är diskriminerande i sig att ge stöd till hbtq-rörelsen: ”vi behöver inga speciella organisationer för att tillvarata den gruppens rättigheter”, sa hon.
Enligt valintervjun som Blikk gjorde berättade Horne då att partiet inte har något åtgärdsprogram för att komma åt mobbning av hbtq-ungdomar i skolan och hon förklarade sig som motståndare till att legalisera surrogat/värdmödraskap.
Även i Blikk säger LLHs ordförande att han hoppas på Høyre för att en hbtq-vänlig politik skall drivas från den nya regeringens sida.
Ungdomsorganisationen Skeiv Ungdoms ordförande Line Halvorsrud säger till Blikk.no att hon ser den nya ”homoministern” som en utmaning:
– Vi är ju entusiastiska ungdomar, så vi ser fram emot att arbeta med ministeriet och de kommer snart att inse att det kommer att vara lönsamt för Skeiv Ungdom, säger hon.
Organisationen Skeiv Verden har träffat Horne tidigare för samtal och dess generalsekreterare Susanne Demou Øvergaard säger till Blikk att det var ett trevligt möte men att det är ”lite skrämmande” att Horne visade sig så okunnig i hbtq-frågor.
Den norska hbtq-rörelsen utlovar att skyndsamt försöka få till ett möte med Horne för att ge sin syn på behovet av att samhället fortsätter stötta verksamheter som stärker hbtq-personer och motverka diskriminering.

Fremskrittspartiet:
Det norska Fremskrittspartiet betraktas allmänt som högerpopulistiskt med negativ syn på invandring och då med fokus på personer med muslimsk bakgrund eller tillhörighet. Partiet har motsatt sig de flesta reformer på hbt-området och är tydligt negativa till att med offentliga medel stötta hbt-rörelsen. Partiets närmsta motsvarighet i Sverige är Sverigedemokraterna även om Fremskrittspartiet tydligt markerat distans. De två partierna delar i stort kritiken mot invandring med fokus på muslimer som ett hot och de delar motståndet mot reformer på hbt-området och den skeptiska synen på hbtq-rörelsen.
Att Fremskrittspartiet tagit plats i den norska regeringen har väckt stor uppmärksamhet internationellt som ännu ett tecken på hur främlingsfientliga och högerpopulistiska partier gör framsteg över hela Europa.
I Sverige har folkpartiets ordförande Jan Björklund liksom Centerns Annie Lööf uttryckt oro över att Fremskrittspartiet tagit plats i den norska regeringen. Deras motsvarighet i Norge valde att inte sitta i regeringen men utgör stödpartier i Stortinget.

Förkortningar:
Samlingsförkortningen hbtq (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer) skrivs i Norge som lhbt (lesbiska, homofila, bisexuella och transpersoner). Medan Danmark och Sverige använder begreppet homosexuell så säger man homofil i Norge. I Norge används ofta även ordet Skeiv, som kan översättas med det engelska begreppet Queer eller direktöversättas till svenska med orden skev/sned/böjd i betydelsen annorlunda och normbrytande.
I Finland används begreppet hbtiq där i står för intersexuella och på finlandssvenska används även samlingsbegreppet köns- och sexuella minoriteter. I Danmark använder man den engelskspråkiga förkortningen lgbt. Den internationella hbtq-rörelsen ILGA använder lgbti.

I grund och botten handlar det ändå om samma grupper – kärt barn har uppenbarligen många förkortningar.