Det har stormat kring nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (m). Frågor har väckts kring hennes tidigare medlemskap i Livets ord och hennes nuvarande i den kristna rörelsen Kristet Center, liksom hennes tidigare engagemang i antiabort-rörelsen Ja till livet och agerande vid omröstningen om att införa en könsneutral äktenskapslag.
Svantesson själv har förklarat att hon står bakom såväl nuvarande abortlagstiftning, där hon idag säger sig ha en mindre svart/vit syn i frågan, liksom äktenskapslagstiftningen, trots att hon helst velat ha en civilrättslig lösning.
Stormen kring Svantesson har sedan växt i media som främst kritiserat Kristet Center för dess syn i bland annat hbt-frågor. I Aftonbladet berättar barnboksförfattaren Isak Fearon om hur den kristna församlingen lärt ut att homosexualitet går att bota och pastor Per-Åke Eliasson förklarar för Aftonbladet att han ser homosexualitet som ”ett problem”.
När stormen kring Omar Mustafas plats i socialdemokraternas partistyrelse blåste som mest i våras, sällade sig Hbt-socialdemokraterna till kritikerna och lyfte fram Mustafas engagemang som ordförande i en muslimsk församling som bjudit in bland annat homofoba talare.
Moderata hbt-förbundet Öppna moderater väljer att mitt under mediastormen bjuda in Elisabeth Svantesson till ett samtal om hbt och arbetsmarknaden, uppger Svenska Dagbladet idag.
– Jag är inte ett dugg orolig över att hon skulle ha konstiga åsikter, det vet jag att hon inte har, säger Fredrik Saweståhl, ordförande för Öppna Moderater, till SvD.se.