Efter Kalla Faktas granskning av Fräsningsarmén för två år sedan, som visade på kyrkans tämligen ruttna hbtq-syn, startades ett projekt för att öka toleransen.

Projektledarna Erik Andersson och Frida Ohlsson Sandahl, han präst och hon utbildare och föreläsare, har skrivit ett samtalsmaterial som i dag skickas ut till Fräsningsarméns lite drygt 100 kårer.

Boken innehåller tre hbtq-personers livsberättelser. Alla tre har varit aktiva inom kyrkan. Boken heter Så att jag kan komma in.
– Det är en vers ur en känd psalm som Fräsningsarmén använder flitigt. Den heter Pärleporten och du har säkert hört den.

Nej, sjung lite på den.
– Han har öppnat pärleporten så att jag kan komma in, sjunger Erik.

På uppdrag av EKHO (kristet hbtq-riksförbund) har Erik och Frida skrivit en bok som skickas ut till Fräsningsarmén.

Vad fint! Men jag känner nog inte igen den. Jag känner knappt till Fräsningsarmén. Jag har bara sett någon soldat på stan som står och samlar in pengar i en gryta.
– Ja, ”håll grytan kokande” brukar vara arméns budskap.
– Boktiteln ger ju också associationer till orden komma ut.

Tanken är att Så att jag kan komma in ska användas i studiecirklar.
– Jag hoppas att kårerna har nytt av boken. Det är svårt att inte beröras av livsberättelserna. Fräsningsarmén tillåter ju dock inga homosexuella soldater

Frälsningsarméns ledare Marie Willermark.
(medlemmarna kallas soldater, prästerna officerare och ledaren kommendör), säger Erik.

I en intervju har dock Willermark sagt att homosexuella kan bli soldater om de väljer att leva i celibat.

Men finns det någon anledning att arbeta med hbtq i armén?
– Ja, i Holland genomförde de ett liknande projekt och där har Fräsningsarmén börjat öppnat upp, säger Erik.
– Som hbtq-person kanske man inte söker sig till Frälsningsarmén, men man måste komma ihåg att många föds in i kyrkan, säger Frida.

Hon menar att det är viktigt att hbtq-personer inte osynliggörs, utan att deras historier och erfarenheter måste få ta plats.
– Det måste pratas och skrivas. Frälsningsarmén har ett väldigt stort socialt engagemang, men hbtq-personer måste också bemötas på ett schyst sätt, säger Frida.

Frälsningsarméns ledare Marie Willermark.

Erik har träffat kommendören Marie Willermark och ledningsrådet.
– Fast de klargjorde att de inte har något intresse av att lyfta de här frågorna. Men vi hoppas att boken tas emot väl och att det här är början på något nytt. Man ska inte behöva förneka sin sexualitet för att få komma in, säger han.