Bree Fram kom ut som trans den 30 juni 2016, samma dag det blev tillåtet för transpersoner att jobba inom militären i USA. Då hade hon redan jobbat inom flygvapnet sedan 2003. 

– Jag hade ett mejl och ett Facebook-inlägg redo för att komma ut som trans när det diskuterades huruvida de skulle tillåta transpersoner att vara med i militären. När beslutet togs, blev jag helt plötsligt osäker. Men efter några minuter samlade jag mig och skickade mejlen och la ut inlägget, berättade Bree Fram under panelen.

– Efteråt kom mina kollegor upp till mig, skakade min hand och sa ”it’s an honor to serve with you.” Jag började nästan gråta.

Idag har Bree Fram tillbringat över 18 år inom flygvapnet i USA och är nu aktiv inom ”astronautical engineering”, som rymdteknisk ingenjör och överstelöjtnant hos militärens Space Force, USA:s rymdstyrka. Hennes senaste uppdrag är i Pentagon, USA:s huvudkontor för nationell säkerhet. Där arbetar hon å flygvapnets vägnar för att öka kunskapen och utbilda de olika departementen om rymden.

– Som ledare har jag insett hur viktigt det är att vara sitt autentiska jag. Det visar en mänsklighet som gör att andra litar på en och öppnar upp sig mer. Som chef kan jag hjälpa mina kollegor med saker de berättar för mig, säger Bree Fram.

Vid sidan av jobbet är hon också ordförande i SPARTA, en ideell organisation i USA för transpersoner, icke-binära och ”gender non conforming” som är aktiva inom militären. De arbetar bland annat med att utbilda och stödja och har stödgrupper för familjemedlemmar till transpersoner som är aktiva inom militären, veteraner och ”allies”.

– Just nu arbetar SPARTA bland annat tillsammans med kvinnoorganisationen inom militären för att få in pronomen i signaturen på mejl. Det påverkar fler än bara transpersoner: Kvinnor blir mötta av ”Sir” i ett mejl och personer med utländska namn blir felkönade, förklarar Bree Fram under panelen.

Bree Fram har varit gift med sin fru i 18 år och tillsammans har de två barn som är 10 och 14 år gamla, varav det äldre barnet kom ut som trans den 31 mars i år, på Transgender Day of Visibility. Bree Fram hyllade sonen på Twitter och skrev även om läget för transpersoner i USA.

När hon kom ut möttes hon av en otrolig kärlek, men hennes fru bemöts av något helt annat.
– När jag kom ut förlorade min fru flera vänner och hennes föräldrar slutade prata med henne under en tid, många av hennes då närmsta vänner pratar fortfarande inte med henne.

Panelen på plats denna dag bestod av Bree Fram, Kalle Röcklinger från RFSL och Signe Krantz från Transammans. Den leddes av Elias Fjellander, ordförande i RFSL Ungdom och under panelen pratade de bland annat om vikten av inkludering och problem som transpersoner möter i samhället.

– Om andra är villiga att stå upp för oss måste vi vara redo att stå upp för dem. Vi kan alla vara allies till varandra, fastslog Bree Fram.

Bree med sin fru Peg.
Bree Fram, Kalle Röcklinger, RFSL, Signe Krantz, Transammans med Elias Fjellander som ledde panelsamtalet.