Varför har du skrivit en bok om kreativitet?
– För att jag kände att kreativitet är mer än bara konstnärlighet – och att det är för alla. Det handlar om att göra saker på nya sätt och hitta annorlunda lösningar på olika utmaningar. Sen var det faktiskt en personlig anledning också: Jag ville förlösa mig själv.
Hur då?
– Jag tror att alla människor kan bli lite trygga och vanemässiga efter ett tag, både i jobbet och privat. Då provar man inte nytt. Det finns faktiskt ett självändamål med kreativitet: man mår bättre, har roligare och vågar lite mer. Då stärker man också sitt självförtroende.
Är du själv mer kreativ idag?
– Ja, min ambition är i alla fall att vara det. Jag kommer igång med träning och musik. Och så provar jag nya grejer, även om det känns pirrigt. Inför arbetet med boken anmälde jag mig till en kurs i balett. Jag var plågsamt dålig. Då provade jag Bollywood-dans istället. Det gick lite bättre.
Är gayvärlden en kreativ miljö?
– Absolut! Framför allt för att den är så tillåtande. Mode, musik och dans kan verkligen blomstra när man struntar i normerna. Och dragkulturen är ju kreativitet i kubik. Det borde förresten vara obligatoriskt för alla – gay som straight – att någon gång transa. Att testa nya könsroller är utvecklande. Och kul.
Vilket är dina bästa kreativitetstips inför hösten?
– För det första: Hitta inspiration på nya ställen. Modeskaparen Lars Wallin berättar i boken att han finner inspiration i järnaffärer och matbutiker. Christoffer Broman som driver Christoffers Blommor får inspiration på resor, av kunderna och när han gör blominköpen.
– För det andra, dagdröm och tänk stort. Idag babblas det en massa om att man ska vara ”realistisk”. Men om man inte uppmuntrar fantasier och drömmar kommer man knappast att hitta det man verkligen brinner för.
– För det tredje, sätt ramar. Om du vill nå framgång på kreativitetens område behövs det mål och delmål för hur du ska ta dig dit. Belöna dig själv under tiden.
Uppdaterad 2024-11-15