I går hade ambassaden ett extra möte om hur de skulle agera i frågan.
– Flaggan kommer inte att hissas, eftersom vi måste följa praxis. Vi får endast hissa den svenska flaggan, riksvapnet eller EU-flaggan. Vi gör mycket annat för hbtq-personer i Ryssland, säger Lena Tranberg vid UD:s presstjänst.
Som vad då?
– Det skänks 37 miljoner kronor till organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i Östeuropa. Ambassaden är med på rättegångar, där hbtq-personer har åtalats och under möten med diplomater försöker vi påtala hur situationen ser ut.
Men i Kosovo tidigare i år har ni haft en Prideflagga på ambassaden.
– Den hissades inte, utan satt bara på väggen.
Vad skulle hända om ni hissade flaggan ändå?
– Det skulle kunna bli kontraproduktivt. Och de organisationer som vi arbetar med som stödjer hbtq-personer skulle kunna få det svårt, säger Lena Tranberg.
Vad säger du om engagemanget frågan har väckt?
– Det är stort och det gläds vi åt.
Så här skriver ambassaden på sin hemsida i dag:
”Sveriges ambassad i Moskva vill tacka alla som hört av sig till oss för att uttrycka sitt starka engagemang för hbt-personers rättigheter i Ryssland. Vi har också uppmärksammat Facebookuppropet i Sverige som visar samma oro. Det är svårt för oss att svara alla enskilt och vi väljer att ge detta svar via vår hemsida.
Utrikesminister Carl Bildt har uttryckt sin oro och bestörtning över den senaste tidens utveckling och ambassaden kommer att fortsätta sitt aktiva arbete för mänskliga rättigheter samt upprätthålla nära kontakter med Rysslands hbt-rörelse.”
Tidigare artiklar: Svensk turistorganisation viker sig för rysk censurlag och Dags att ta ställning mot Putin
På fredag klockan 13 är det samtal om situationen i Ryssland på Pride House.
Uppdaterad 2021-11-20