Hon håller i två programpunkter i dag och för att hinna med så många av de andra punkterna som möjligt har hon klippt och klistrat ihop ett eget program.
– Jag är för dum för att förstå mig på Prides funktion ”Gör ditt eget program”. Så jag har klippt och klistrat in de seminarier och föreläsningar jag ska gå på i Word.
Den funktionen verkar inte fungera, så jag har gjort likadant.
– Mitt flyg landar vid 10 på morgonen och så ska jag vara med hela dagen, sedan sover jag över hos hos en vän. Vi på RFSL vill hushålla med pengarna, så det blir billigt och bra, säger Maria Sundin.
Nu när steriliseringskravet har försvunnit. Vilka är de viktigaste transfrågorna?
– Att få bort åldersgränsen för byte av juridiskt kön. I dag måste man vara 18 år. Vi vill också friskförklara transpersoner. I dag räknas de som psykiskt störda. Det behövs mer kunskap om transpersoner, säger Sundin.
– En viktig fråga att driva är tillgången till och förutsättningarna för behandling inom sjukvården för transpersoner, säger den prisbelönta juristen Kerstin Burman, som var med och fick bort steriliseringskravet för transpersoner.
Nu leder hon rättsprocessen om skadestånd för de som har steriliserats.
– Jag tycker att det är viktigt att lyfta transfrågor ordentligt. Eftersom det handlar om individens självbestämmande. Dessutom luckrar dessa frågor upp tanken om fasta könsnormer.
Man kan bland annat gå på Transaktivistskola och ”Trans och säkrare sex” i dag.
Uppdaterad 2020-10-08