När nyvalde påven Franciskus i våras tog över från Benedictus XVI blev det också starten på en rad policyförändringar inom den katolska kyrkan.
Franciskus valde att fira påsken med fängslade, har markerat sitt starka engagemang för flyktingar och har tagit tydligt avstånd från lyxliv inom Vatikanen och kyrkan.
I hbt-frågor har han dock hittills varit känd för sitt motstånd mot en könsneutral äktenskapslag i sitt tidigare hemland Argentina. Och vid sitt besök i Brasilien möttes han även av protester från landet hbt-rörelsen.
Men idag, på väg från sitt besök i Rom, markerade han för internationella journalister ett nytt tonläge i förhållande till kvinnors roll inom kyrkan och synen homosexuella
– Om en person är gay och söker Gud och är välvillig, vem är då jag att döma honom?, svarade han på frågan om synen på präster som är homosexuella.
Detta kontrasterar hårt mot den tidigare Påvens många hårda och entydiga uttalanden om att homosexualitet strider mot naturen och Guds vilja. Men trots denna nya inriktning markerar Påven Franciskus mot hbt-rörelsen.
– Problemet är inte att ha denna orientering, sa han vidare enligt BBC. Vi måste vara bröder. Problemet är att utöva lobbying för denna orientering, eller att lobba för giriga människor, frimurarlobbies, så många lobbygrupper. Detta är det stora problemet.
Enligt BBC så säger Franciskus att homosexuella skall accepteras fullt ut i samhället.
– Den katolska kyrkans katekes förklarar detta väldigt tydligt, sa han. Den säger att ingen skall marginaliseras på grund av detta och de måste integreras i samhället.
Påven sa samtidigt att kyrkan har sagt nej till att kvinnor kan vigas till präster. Men han lägger till:
– Vi kan inte begränsa kvinnors roll i kyrkan till att vara altarflickor eller ledare för välgörenhet, det måste handla om mer, sa han och anlade även här en nytt mer öppet tonläge i den fråga som blivit allt mer omdebatterad inom den katolska kyrkan.
Uppdaterad 2023-10-31