I Sverige finns mer än 100 indiska surrogatbarn. I december 2012 förbjöds homopar att skaffa barn på det här sättet i Indien. Då hade makarna Andreas och John Bengtsson redan påbörjat en graviditet.

När regeln, som säger att endast gifta heterosexuella par får använda sig av surrogatmödrar, offentliggjordes var det flera utländska homopar som fastnade i Indien och inte fick något utresevisum på flera veckor.
– Det tar flera veckor längre för homopar än för heteropar. De får utresevisum samma dag. Det är som en slags homofob markering! Vi var väldigt bekymrade när vi fick höra om det här. Surrogatmamman var också orolig att vi inte skulle kunna hämta barnet, säger Andreas Bengtsson.

Men för en vecka sedan kom makarna tillbaka till Sverige med lilla Sigrid, som föddes av en surrogatmamma i Indien. Sedan tidigare har Andreas och John dottern Alice, som är två år. Också hon har kommit till världen genom en indisk surrogatmamma.

Paret har länge längtat efter barn, men har inte tidigare vetat hur det ska kunna skaffa några.
– Det är väldigt svårt att adoptera, eftersom få länder tillåter homoadoptioner, säger Andreas.

De övervägde möjligheten att skaffa barn med ett lesbiskt par, men de kände inget som hade lust och de ville ogärna dela föräldraskapet. Andreas och John fick höra om surrogatmödraskap och insåg att det var ett alternativ.
– Först var vi lite oroliga, eftersom vi såg en dokumentär om att några kvinnor i Indien låsts in i en slags babyfabrik. Men vi läste på och förberedde oss i två år och när vi tog kontakt med kliniken och mamman insåg vi att det här skulle ske under kontrollerade former. Det var då vi bestämde oss, säger Andreas.

Paret tänkte först på USA, men där kostar det närmare en miljon att skaffa barn, i Indien ungefär hälften så mycket.

I veckan överklagades beslutet att inte låta homopar få genomföra en surrogatgraviditet och det finns också ett lagförslag som vill öppna upp för homopar i Indien, som ju tidigare fått skaffa barn på det här sättet.
– Förhoppningsvis blir det lagligt igen i slutet av 2013. Jag tror det. Men det är ju också väldigt viktigt att man ser till att surrogatmamman får det hon ska och blir väl behandlad.

Det händer att makarna blir ifrågasatta.
– Motståndet mot surrogatmödraskap har två lika stora komponenter, en där man inte anser att två killar eller en ensamstående man ska kunna bli förälder och en bit där man invänder mot att en kvinna bär ett barn åt ett annat par.
– Men nu är vi den lilla familj som vi alltid drömt om att vara.

Tidigare artikel om John och Andreas

På Pridetisdagen intervjuas surrogatmödrar via Skype på Kulturhuset.