I november presenterade Centerpartiet tre möjliga kandidater att efterträda Annie Lööf när hon avgår i februari. En av dem var Daniel Bäckström, gruppledare för Centerpartiet och aktiv i riksdagens kristna grupp. Under vintern reste Bäckström tillsammans med de andra två kandidaterna Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist runt i landet för att visa upp sig för partiet och delta i utfrågningar. Och det var just under en sådan utfrågning i Piteå den 21 november som Bäckström blev svarslös på direktfrågan om han som partiledare skulle viga samkönade par och gå i Prideparaden.
– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt, svarade Bäckström efter en stunds tystnad.
”Men om du hade det?” tilla moderatorn.
– Då kommer jag nog att behöva fundera på frågeställningen. Och kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna.
Det visade sig vara ett impopulärt tvekande och Bäckström fick motta kritik från medlemmar. Dagen efter gick han ut på Facebook med en förklaring till sin svarslöshet som han skrev berodde på att han inte reflekterat över frågorna tidigare.
”För mig är kärleken otrolig vacker när två människor hittar varandra och vill leva tillsammans tills döden skiljer dem åt. Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag” skrev han.
När valberedningen idag lyfte fram Muharrem Demirok som förslag till att efterträda Annie Lööf som partiledare och Daniel Bäckström som förslag till 1:e vice partiledare gjorde Centerpartiets ungdomsförbund klart att Bäckström för dem är ”omöjlig”.
– Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och hbtq-rättigheter. Daniels syn på hbtq-frågor gör honom omöjlig för oss som 1:e vice partiledare, skriver Cuf:s ordförande Réka Tolnai på Twitter.
Under kandidatturnén är det inte bara runt Bäckström som det har stormat. Strax innan jul kom det fram att Muharrem Demirok dömdes för misshandel två gånger under 1990-talet och Elisabeth Thand Ringqvist anklagades för ”dåligt ledarskap” i sitt uppdrag som ordförande i Skärgårdsstiftelsen.
Uppdaterad 2023-01-11