I Sverige finns 13 biskopar förutom ärkebiskopen. Det är de som prästviger aspirerande präster och har därmed makt över hur den svenska prästkåren ska se ut. De senaste åren har det återkommande diskuterats huruvida personer som inte vill viga homopar ska få prästvigas in i Svenska kyrkan. Våren 2022 släppte den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén tillsammans med biskoparna ett uttalande från Biskopsmötet där de skrev att de stod bakom kyrkomötets beslut 2009 – att äktenskap kan omfatta alla par, men att präster inte har någon skyldighet att viga samkönade par. I resonemanget hänvisade man bland annat till att det i äktenskapsbalken står ”vigselrätt” och inte ”vigselplikt”.
Uttalandet sved i Lars Gårdfeldt som i protest meddelade att han som homosexuell präst inte längre skulle viga heterosexuella par.
Den 30 oktober avgick Jackelén och lämnade ifrån sig staven och korset som plockades upp av den nya ärkebiskopen Martin Modéus den 4 december. I vakuumet mellan ärkebiskoparna gick Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift ut och sa att han inte prästviger de som vägrar att viga samkönade par. Ställningstagandet applåderades av Gårdfeldt som då meddelade att han skulle börja viga heterosexuella par i Karlstad stift. Och nu kan han även börja viga heterosexuella i Stockholm och Västerås stift då biskoparna Andreas Holmberg och Mikael Mogren sagt till tidningen Syre att de inte kommer prästviga de som säger nej till samkönade par.
– Biskop Andreas i Stockholms stift och biskop Mikael i Västerås stift gör nu gemensam sak med biskop Sören i Karlstads stift. De vägrar viga prästkandidater som vill diskriminera homopar. Alltså kan jag nu viga heteropar i Stockholms, Västerås och Karlstads stift. Länge leve kärleken, skriver Gårdfeldt på Facebook.
Texten har uppdaterats.
Uppdaterad 2023-01-09