Det blev en tät stämning i vackra Oslo Rådhus när Nobels Fredspris delades ut till belarusiska Ales Bjaljatski, Jan Rachynskij, från ryska Memorial och Oleksandra Matvijtjuk, från ukrainska Center for Civil Liberties (CCL). Känslosamma, starka brandtal för mänskliga rättigheter mot de diktaturer som ny styr i Belarus och Ryssland och inte minst mot det anfallskrig med terror mot civilbefolkningen i Ukraina som Ryssland bedriver.

Tveklöst är det, även detta år, i Oslo som det mest gripande och nu betydelsefulla priset delas ut. Ett pris där i år individernas rättigheter, säkrade av demokrati och en rättsstat ställs mot de auktoritära diktaturer som växer fram i delar av världen som inte för så låg tid sedan frigjorde sig från folkdiktaturernas terror. Mänskliga rättigheter som Oleksandra Matvijtjuk i sitt tal kallar ett paradigmskifte i historien och använder därmed ordet i ett helt annat sammanhang än den svenska regeringen med stödparti valt att göra kring att minimera invandring.

I Stockholm delas traditionsenligt priset ut i Konserthuset med 2020, 2021 och årets mottagare. Bland dem två som QX uppmärksammat, svenske Svante Pääbo och amerikanska Carolyn R. Bertozzi.

Och så börjar banketten! Gästerna möttes av demonstranter som den 10 december på den Internationella dagen för mänskliga rättigheter, protesterade mot den svenska flyktingpolitiken.

Under banketten är Rufus Wainwright del av kvällens divertissemang med Svenska Kammarorkestern och hovsångerska Elin Rombo. Så magiskt!