Idag kräver Aleksa skadestånd för sin sterilisering
Svenska staten bröt mot regeringsformen och Europakonvetionen genom att kräva sterilisering vid byte av juridiskt kön. Det slog kammarätten fast i december 2012. Från och med månadsskiftet kommer tvångssteriliseringarna vara strukna ur svensk lagtext och idag har RFSL och Diskrimineringsbyrån Uppsala vänt sig till JK med ett skadeståndsanspråk för ett antal av dessa personer.
– Jag begär skadestånd för det jag tvingats gå igenom. När jag var 18 år och började utredningen för att byta kön var det självklart att jag skulle tvingas bli steril. Jag förstod inte vidden av det, säger Aleksa Lundberg.
Hon säger att hon inte förrän nu inser vilket förakt mot transpersoner som genomsyrat lagstiftningen. Det var ok att bli kvinna, men det skulle ske på samhällets villkor. Att en transperson skulle ha något med barn att göra var otänkbart.
– Min utredare var mycket tydlig. Han sa att jag skulle bli steril, att jag inte skulle få frysa ner mina spermier och om jag försökte kringgå lagen, som att åka till Danmark och frysa ner dem, så skulle könsbytet kanske inte bli av. Jag skulle med andra ord inte vara olydig flicka.
Aleksa Lundberg berättar att hon haft en skam över att vara tvåkönad, och nu förstått vad den kommer ifrån. Att samhället i lag har reglerat något väldigt personligt och privat, som ett finger på hennes axel. Det ekonomiska anspråket som skadeståndet innebär är viktigt som kompensation för det som hon och många med henne har tvingats genomgå.
– Det har en enorm betydelse. Transpersonerna är den enda gruppen som inte har kompenserats, det säger något, det är ett överslätande, utbrister Aleksa Lundberg.
Hon säger att den formella ursäkten skulle visa att staten tog frågan på allvar och visar att man gjort fel men nu vill ta en ny riktning. Hon säger att det här kan bli ett startskott för en rörelse för att upprätta transpersonernas människovärde.
– Personligen kan jag andas ut lite. Jag jobbar på att acceptera transpersonen i mig och fortfarande är det svårt. Skulle jag få ett tydligt erkännande från statsminister Fredrik Reinfeldt och socialminister Göran Hägglund skulle jag bli lättad och glad. Jag skulle kunna fortsätta min resa att bli hel. Socialt och mentalt.
Uppdaterad 2017-11-09